Elektrárna Nováky bude po požáru odstavena 21 dní

Bratislava - V tepelné elektrárně Nováky dnes vyhořely přívodní kabely. Kvůli požáru zde proto odstavili první a druhý elektrárenský blok, ty budou mimo provoz ještě 21 dní. Slovenské ministerstvo hospodářství uvedlo, že událost ohrozila stabilitu přenosové soustavy země, a nevyloučilo proto výpadek dodávek elektřiny.

To ale vyloučila společnost Slovenské elektrárny. „Ze strany Slovenských elektráren nedošlo a nedojde ke změně dodávek elektřiny ani tepla. Dodáme vše v takovém rozsahu, jaký byl dohodnutý se Slovenskou elektrizační přenosovou soustavou. Po odstávce prvního a druhého bloku byly nasazeny rezervní zdroje stejného výkonu,“ ujistil Juraj Kopřiva, mluvčí společnosti, která elektrárnu Nováky provozuje.

Slovenský premiér Robert Fico dnes oznámil, že dva bloky elektrárny budou odstavené ještě několik dní. „Dvacet jedna dní by tyto dva bloky mohly stát kvůli tomu, že došlo k požáru na dodávce uhlí do těchto dvou bloků,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

„V důsledku požáru nedošlo ani k omezení zásobování teplem a elektrickou energií,“ poznamenal státní tajemník ministerstva hospodářství Peter Žiga.

Požár vypukl v části elektrárny, kde se manipuluje s uhlím asi kolem čtvrté hodiny ráno. K ohni ihned přispěchali hasiči, kteří požár uhasili již v ranních hodinách.

Tepelná elektrárna Nováky má výkon 518 megawattů, při výrobě elektřiny pálí hnědé uhlí nebo mazut. Kromě výroby elektřiny zajišťuje objekt také dodávky teplé vody na vytápění měst Prievidza, Nováky nebo Zemianske Kostoľany. Noční požár podle slovenských médií poškodil dopravník uhlí pro dva bloky. Předběžná škoda je asi 1 milion eur