V řece Hudson nalezli druhý motor letadla, které na řece nouzově přistálo

New York - Potápěči našli v řece Hudson druhý motor letadla, které tu 15. ledna nouzově přistálo. Dnes by ho měli vyzvednout. Havárii díky pilotovi všichni cestující a posádka přežili. Vyšetřovatelé zkoumají také organický materiál z prvního motoru. Potvrdili, že na vraku našli ptačí pero, které odeslali k analýze. Záznamy z černých skříněk naznačují, že příčinou pádu letadla bylo zřejmě nasátí ptáků do obou motorů.

Motor ležel v bahně na dně řeky v téměř dvacetimetrové hloubce. Během dneška by ho měla policie vyzvednout. Experti budou poté zjišťovat, proč vlastně motor vypověděl službu. Podle pilota Chelseye Sullenbergera přestaly oba motory letadla fungovat, když se letadlo střetlo s hejnem ptáků. Je tedy možné, že se motory porouchaly poté, co nasály letící husy.  

Pilot Sullenberger se stal americkým hrdinou, když nouzově přistál na řece Hudson, a tak zachránil životy všech 155 lidí na palubě letadla.

Vrak stroje vyzvedli potápěči už v neděli, policie v troskách nalezla záchranné vesty, 15 zavazadel, peněženky a části oblečení. Podařilo se zajistit i obě černé skříňky. Zbývá tedy z vody vytáhnout motor letadla, který může dát odpověď na otázku, proč vlastně muselo letadlo nouzově přistát.