Fidel Castro neumírá, ujistil jeho bratr Raúl

Havana - Kubánský vůdce Fidel Castro se po pětitýdenní odmlce znovu přihlásil s novinovým komentářem. Pochválil v něm "vznešené úmysly" nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Dodal ale, že musí zodpovědět mnoho otázek. Dlouhá odmlka 82letého kubánského vůdce po měsících, kdy pravidelně publikoval své názory, vedla k domněnkám, že umírá. To ale rezolutně popřel jeho bratr a prezident Kuby Raúl Castro.

Důkaz, že Fidel Castro žije, by mohla dát kromě Raúla Castra i argentinská prezidentka Cristina Fernándezová, která se s bývalým kubánským vůdcem údajně dnes sešla. Fidel Castro ji během schůzky upozornil na to, že kubánská revoluce už překonala deset amerických prezidentů.

Ve svém komentáři, který dnes vyšel na stránkách cubadebate.cu, rovněž Castro projevil svůj obdiv k Obamovi: „Vyjádřil jsme se, že osobně nemám vůbec žádné pochybnosti o čestných úmyslech, se kterými Obama představil své cíle, nicméně je zde ještě mnoho otázek, na které musí odpovědět.“ Kubánského vůdce hlavně zajímá, jak může nynější americký hospodářský systém ochránit životní prostředí.

Fidel Castro vydal komentář na kubánských oficiálních státních stránkách jen několik hodin poté, co jeho bratr Raúl, který nyní Kubě vládne, popřel, že by Fidel umíral. Diskuse o Castrově zdraví se objevily poté, co někdejší vůdce už od 15. prosince nevydal žádný článek.

Raúl Castro:

„Fidel cvičí, přemýšlí, čte a pomáhá mi.“

„Cvičí, hodně přemýšlí a čte, pomáhá mi. Brzo taky odjedu na návštěvu Evropy. Myslíte si, že bych mohl odjet, kdyby byl Fidel na smrtelné posteli,“ přesvědčoval Raúl Castro.

Od června roku 2006 se Fidel Castro v podstatě na veřejnosti neobjevil, tehdy totiž prodělal operaci, ze které se ale plně nezotavil. Občas ale vláda zveřejnila video, na kterém je vidět, že je Fidel Castro živý a relativně zdravý. Pravidelně také bývalý kubánský vůdce píše komentáře.