Pohraničníci v Bangladéši složili zbraně

Dháka - Všichni pohraničníci, kteří se v Bangladéši před dvěma dny vzbouřili, se dnes vzdali a složili zbraně. Oznámila to vláda, která jim v tomto případě zaručila amnestii a slíbila, že se jejich požadavky bude vážně zabývat. Liknavý proces skládání zbraní se nicméně údajně znovu rozběhl teprve poté, co vláda k hlavnímu stanu vzbouřenců v metropoli Dháka vyslala armádní tanky. Vzpoura, která začala ve středu, si pravděpodobně vyžádala až 50 mrtvých důstojníků.

„Mluvili jsme s vojáky a oni říkali, že 50 důstojníků je mrtvých,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Kamrul Islám s tím, že toto číslo nemůže potvrdit, neboť úřady ještě neviděly jejich těla.

Pohraničníci dnes krátce po půlnoci začali plnit svou část dohody po jednání s vládou, že výměnou za amnestii a postupné splnění požadavků odevzdají zbraně. Nepokoje se však posléze rozšířily do dalších měst a později se znovu ozvala střelba i v hlavním štábu v Dháce. Žádné nové oběti zatím nebyly hlášeny.

Premiérka Šajch Hasína Vadžídová během dne varovala vzbouřence, že pokud okamžitě nesloží zbraně, bude proti nim přísně zakročeno. „Složte okamžitě zbraně a vraťte se do kasáren. Nenuťte mne tvrdě zakročit a nenapínejte mou trpělivost za únosnou hranici,“ zdůraznila Vadžídová.

Podle prvních informací pohraničníci při obsazování svého generálního štábu v Dháce zastřelili pět lidí a přes 30 dalších zranili. Současně zajali asi stovku důstojníků, kteří ve štábu jednali.

Ozbrojení pohraničníci se objevili v několika městech

Nepokoje se mezitím přesunuly mimo metropoli. Ozbrojení pohraničníci v ulicích a střelba se objevili ve více než půltuctu bangladéšských měst. V jižní části země pohraničníci zablokovali dálnici a obsadili několik táborů armádního velení. Ke vzpouře se připojili pohraničníci v nejméně 12 hraničních okresech, tedy čtvrtině sektorů, kde jsou jednotky polovojenských pohraničníků umístěny.

Příčinou vzpoury Bangladéšských pušek (Bangladesh Rifles - BDR), jak se polovojenské oddíly pohraničníků oficiálně jmenují, byly neshody kolem jejich platů, vybavení a dalších výhod. Požadují prý také lepší stravování a možnost účastnit se mírových misí OSN, které jsou dobře placené.

Jednotky BDR mají celkem asi 70 tisíc mužů. Jejich hlavním úkolem je střežit státní hranice. Často však bývají povoláváni i na pomoc armádě či policii. Oficiální zdroje odmítly možnost, že vzpoura byla pokusem o puč. Od svého oddělení od Pákistánu v roce 1971 byl Bangladéš dějištěm řady státních převratů.

Nepokoje v Bangladéši
Zdroj: ČT24