USA a Venezuela se navzájem kritizovaly za nedodržování lidských práv

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez kritizoval Spojené státy za nedodržování lidských práv. Reagoval tak na zprávu, kterou vydalo americké ministerstvo zahraničí. Podle ní má soudnictví ve Venezuele policejní ráz, v zemi je rozšířena korupce a dochází k potlačování opozice a médií. Na další zprávu o boji proti obchodování s drogami Chávez nereagoval. A to i přesto, že Amerika v ní kritizuje Venezuelu pro nedostatek spolupráce.

Podle USA vzrostl objem drog pašovaných přes venezuelské území od roku 2002 do roku 2007 na 250 tun, tedy pětinásobek. Washington podle Cháveze zkresluje skutečnost z politických důvodů, ujistil, že jeho vláda proti obchodování s drogami bojuje.

„Obama by mě před světem uznat, je v jeho vlastní zemi byla pošlapávána práva a měl by udělat něco k vyřešení tohoto problému, místo aby nás obviňoval ze lží a cynismu,“ poradil Chávez amarickému prezidentovu. „Nezajímá mě, co Obama a jeho ministryně zahraničí říkají. Nechme je, ať jsou cyničtí,“ dodal.

Obama i Chávez nedávno dali najevo ochotu ke vzájemnému setkání. Dojít by k němu mohlo během nadcházejícího dubnového celoamerického summitu v Trinidadu. „Naprosto pro mne není žádný problém, zda tam Obama bude, či nikoli,“ prohlásil Chávez po reakci na americkou kritickou zprávu.

Vydáno pod