Walęsa: Nechte mě na pokoji, nebo vrátím Nobelovu cenu!

Varšava - Bývalý polský prezident a vůdce protikomunistického odborového svazu Solidarita Lech Walęsa pohrozil, že vrátí Nobelovu cenu míru a odejde ze země, jestli nepřestanou útoky na jeho osobu. V Polsku vyšla už druhá kniha, která tvrdí, že spolupracoval s komunistickým režimem a státní bezpečností. Lustrační soud ho v roce 2000 od podobných obvinění očistil, tajná bezpečnost podle verdiktu v 80. letech dokumenty o jeho údajné spolupráci falšovala. Walęsa obdržel Nobelovu cenu za mír v roce 1983 a veškerá obvinění ze spolupráce s režimem vždy označoval za absurdní.

Walęsa je ve dvou knihách, které v posledních měsících publikovali historici polského Institutu národní paměti (IPN), jenž vyšetřuje nacistické a komunistické zločiny, obviňován z donašečství pro obávanou státní bezpečnost, která byla po pádu komunistického režimu v roce 1989 rozpuštěna. Historik IPN Pawel Zyzak kromě toho pětašedesátiletému otci osmi dětí vytkl, že má nemanželského syna.

„Již jsem požádal generálního prokurátora a předsedu Sejmu, aby se postarali o to, aby tato obvinění byla vysvětlena,“ uvedl Walęsa. „Vzhledem k tomu, že tyto útoky vycházejí z institucí demokratického státu, za který jsem bojoval, odmítám se od nynějška účastnit všech oficiálních akcí,“ dodal bývalý polský prezident na svém blogu. „Jestliže se tak nestane, vrátím všechny své ceny a vyznamenání a pak opustím zemi,“ varoval.

Polský premiér Donald Tusk, sám bývalý člen Solidarity, dnes Walęsu vyzval, aby své hrozby neuskutečňoval. „Polsko potřebuje Lecha Walęsu, potřebuje jeho autoritu,“ řekl Tusk tisku. Zároveň vyzval IPN, aby nezneužíval státních fondů a působil jako politicky a ideologicky nezávislá instituce. Kritici institut obviňují, že vede politicky motivovaný, nikoli historicky objektivní výzkum.

Bývalý polský prezident Lech Walesa v televizním studiu
Zdroj: ČT24