Britská tajná služba zatkla 12 teroristů

Londýn - Britský premiér Gordon Brown vyzval Pákistán, aby se víc snažil bojovat s teroristy. Při policejním zátahu v severovýchodní Anglii totiž britská protiteroristická jednotka zatkla 12 lidí, 11 z nich bylo právě Pákistánců. Mezi Velkou Británií a Pákistánem podle britského premiéra sílí teroristická spolupráce, které je třeba zamezit. Poslední zatýkání údajně předešlo plánovaným bombovým útokům pod taktovou al-Káidy.

„Řešíme případ rozsáhlého teroristického plánu. Sledujeme ho už delší dobu a zatkli jsme několik podezřelých lidí. Tento policejní zásah byl úspěšný. Víme o vazbách mezi teroristy v Británii a v Pákistánu a musíme v tomto postupovat,“ sdělil britský premiér.

Celá policejní akce přitom mohla zkrachovat kvůli školácké chybě šéfa protiteroristické jednotky Boba Quicka. Novináři ho na Downing Street vyfotili s nezakrytými přísně tajnými dokumenty v podpaží. Detailní plán zásahu se tak dostal na internet.

Policie musela akci kvůli prozrazení spustit mnohem dřív, než plánovala. Zásah několika stovek policistů tak proběhl netypicky za denního světla. Operace se podařila, britská policie zatkla všechny vytipované osoby. Policejní šéf Bob Quick ale kvůli svému pochybení rezignoval.