Saakašvili kategoricky odmítl výzvy k odstoupení

Tbilisi - K dialogu a ke spolupráci dnes opět vyzval opozici gruzínský prezident Michail Saakašvili a kategoricky odmítl výzvy, aby odstoupil z funkce. V gruzínské metropoli Tbilisi dnes demonstruje za jeho odstoupení 20 tisíc lidí. Podle opozice nemá právo po loňské prohrané válce s Ruskem vést dále zemi. Demonstranti navíc v noci zablokovali hlavní dopravní tepnu v metropoli a desítky z nich přespaly před parlamentem, aby se dnes zapojily do dalších protestů.

„Nemáme jinou možnost než dialog a sdílení odpovědnosti,“ uvedl Saakašvili den poté, co v ulicích gruzínské metropole Tbilisi demonstrovaly desetitisíce lidí za jeho rezignaci. Na dotaz, zda z prezidentského úřadu odstoupí, reagoval odmítavě: "Odpověď na tuto otázku je zcela jednoznačně Ne. Vždy to bylo Ne, protože tak je tomu podle ústavy,„ prohlásil. “Taková ultimáta jsem dostával v uplynulých letech každý měsíc. Každý nezávislý průzkum veřejného mínění jasně dokazuje, že lidé touží po dialogu, po dlouhodobé stabilitě," zdůraznil.

Opozice dnes vyhlásila kampaň občanské neposlušnosti. Opoziční předák a neúspěšný kandidát loňských prezidentských voleb Levan Gačečiladze oznámil, že protestující hodlají denně od 15:00 do 21:00 hodin tamního času blokovat ulice vedoucí k prezidentskému úřadu a ke státnímu rozhlasu a televizi.

Rostoucí vlna nespokojenosti s prezidentem Saakašvilim převládá od loňské srpnové bleskové války s Ruskem o vládu nad Jižní Osetií. Gruzie ji prohrála a Moskva poté uznala nezávislost této republiky i dalšího proruského regionu Abcházie.

Opozice: Saakašvili si uzurpuje moc

Opozice prezidentovi také vytýká, že si uzurpuje moc a že nesplnil reformy, které slíbil v roce 2003 při takzvané revoluci růží, jež ho vynesla k moci. Podle kritiků udělal za své vlády příliš mnoho chyb na to, aby mohl zůstat u moci až do konce mandátu v roce 2013.

„Drazí přátelé, je snadné dávat ultimáta, ale je těžké spolupracovat, poslouchat názory jiných a přijímat rozdílná stanoviska,“ prohlásil dnes prezident v reakci na tuto kritiku a s ní spojené protesty. Zároveň vyzval k „jednotě napříč politickým spektrem“.

Čtvrteční akce se konala na 20leté výročí od surově potlačené demonstrace

Čtvrteční protestní akce se konala přesně dvacet let od protisovětské demonstrace v Tbilisi, která byla surově potlačena a při níž zahynulo dvacet lidí. Ministr vnitra tentokrát ujistil, že nedovolí opakování stejného scénáře a že nedojde k přímé konfrontaci mezi policií a demonstranty.

Policie ale podle opozice komplikovala dopravu, aby zabránila lidem účastnit se demonstrace. V minulých dnech také zadržela desítky opozičních přívrženců, někteří byli obviněni z držení zbraní a z přípravy ozbrojeného útoku.

Demonstrace, dokud prezident nepodá demisi

Opozice je odhodlána demonstrovat, dokud Saakašvili neodstoupí. Její předák a bývalý velvyslanec Gruzie v OSN Irakly Alasania vyzval „ke změně vlády pokojnými a ústavními prostředky“. Gruzínská společnost je v názoru na Saakašviliho rozdělena. Saakašviliho Sjednocené národní hnutí má zatím širokou podporu a prezidentova pozice se zdá být silná navzdory tomu, že se od něj odvrátila řada jeho bývalých spojenců a že opakovaně přestavuje vládu.