Počet obětí požáru ubytovny v Polsku vystoupal na 22

Varšava - Počet obětí včerejšího tragického požáru ubytovny pro bezdomovce v polském městečku Kamień Pomorski na severozápadě Polska stoupl na 22. Úřady nadále pohřešují jednu mladou ženu. Polsko vyhlásilo na památku obětí třídenní státní smutek. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, proč vlastně začalo hořet. Podle polských médií byl údajně uzavřen nouzový východ.

Po včerejšku, kdy úřady hlásily 21 mrtvých, počet obětí dnes vystoupal na 22. Záchranáři totiž na místě požáru našli další lidské tělo. Zatím není jasné, zda bude bilance ještě stoupat, protože se dosud neví, kolik lidí vlastně bylo v době požáru uvnitř budovy.

Vyšetřovatelé nyní pátrají po příčinách požáru. Ubytovna prý byla pojištěná a splňovala požární nařízení. Podle všeho ale bylo v osudnou chvíli uzavřeno nouzové schodiště. Proč tomu tak bylo, by měl objasnit prokurátor.

Místo tragédie v pondělí navštívil polský premiér Donald Tusk, který slíbil pomoc. Rodiny obětí by měly dostat finanční odškodnění. Opoziční pravicově-populistická strana Právo a spravedlnost oznámila, že věnuje 30 tisíc zlotých (asi 182 tisíc korun) na rehabilitaci dětí, které se při požáru zranily. Tusk přislíbil, že vláda zaplatí rekonstrukci objektu nebo případně postaví novou ubytovnu.