Francouzští rybáři blokují hlavní lamanšské přístavy

Paříž - Francouzští rybáři blokují tři hlavní přístavy na pobřeží Lamanšského průlivu: Calais, Boulogne a Dunkerque. Lodní doprava mezi Anglií a Francií se zastavila. Rybáři protestují proti kvótám na rybolov. Tvrdí, že povolené množství už chytili a na zbytek roku jsou bez práce. Chtějí po vládě kompenzace nebo zvýšení kvót, které mají bránit vyhubení nejčastěji lovených druhů ryb. Zatím není jasné, kdy by mohla blokáda skončit.

Společnost LD Lines, která provozuje trajekty mezi přístavy Boulogne a Dover, kvůli blokádě zrušila své odpolední linky. Také obchodní komora v Boulogni už upozornila, že kamiony mířící do přístavu nemusí odplout.

Šéf svazu rybářů Marc Perrault varoval, že protestní akce potrvají neurčitou dobu a mohou se rozšířit i do dalších přístavů. Evropská komise protestujícím rybářům ale již vzkázala, že výše kvót je záležitostí vlád unijních států. „Kvóty pro rybolov jsou dojednávány každý rok na základě návrhu (Evropské) komise, ale rozhodují o nich ministři,“ zdůraznila mluvčí eurokomisaře pro rybolov Joea Borga.

Francouzští rybáři blokují přístavy Calais, Boulogne a Dunkerque.
Zdroj: ČT24