Prostitutky v Číně šíří virus HIV

Peking - Podle čínského ministerstva zdravotnictví se infekce HIV/AIDS letos v zemi stala nejsmrtelnější nakažlivou chorobou, předstihla tak doposud vedoucí tuberkulózu. Změnil se i hlavní zdroj nákazy, nehygienické krevní transfuze a nitrožilní používání drog vystřídala prostituce. Nejhorší situace je ve městě Šenžen, kde je podle odhadů 300 000 prostitutek.

Mezi tisícovkami zábavních podniků v ulicích nočního Pekingu najdou návštěvníci i masážní a kadeřnické salóny, které jsou ve skutečnosti nevěstince. Pro čínskou vládu je prostituce okrajový problém, který má pod kontrolou. Nevládní organizace ale odhadují počet sexuálních pracovnic v zemi na 10 až 20 milionů.

Čína má proti prostituci přísné zákony, v extrémních případech se tato činnost trestá doživotím nebo i trestem smrti.

Na prostituci vydělává zkorumpovaná policie

V devítimilionové metropoli provincie Kanton Šenženu pracuje odhadem 300 000 prostitutek. Klienti, hlavně ze sousedního Hongkongu, jim za služby platí v průměru zhruba 450 korun. O AIDS toho ženy moc neví, vzhledem k citlivosti problému se k nim totiž aktivisté skoro nedostanou a nemohou je varovat.

„AIDS je v mé práci zabiják číslo jedna. Nedovolím, aby mi ta nemoc zničila život. Dělám tu práci jen dočasně. Nemám v Šenženu příbuzné a nemám si od koho půjčit peníze,“ uvádí jedna z prostitutek. Majitelka bytu tvrdí, že platí ročně čínské policii v přepočtu 12.000 korun, ta ji za to dává pokoj. Stejnou částku prý platí všech 150 bytů v paneláku, podobných domů jsou v Šenženu desítky.

Ženy jsou často mylně informovány od podvodníků

„Nákazy AIDS se hrozně bojím, ale chráním se. Vždy používám kondom nebo vaginální injekci na prevenci HIV. Prý chrání stejně jako kondom,“ vypráví sexuální pracovnice. Nevzdělané ženy z venkova často věří podvodníkům nabízejícím bezcennou léčbu. Problém osvěty podle nevládních organizací zhoršuje i čínské puritánství.

„Otevřeně mluvit o sexu je tabu pro většinu Číňanů. Situace se zlepšuje, dnes jsou lidé těmto tématům otevřenější. Čeká nás ale ještě hodne práce,“ říká William Kam z organizace Hongkong AIDS Fundation. Hodně práce čeká i čínské úřady. Podle odborníků se vláda musí vypořádat s korupcí policie a skupinu, která je nemocí nejvíc ohrožená, přímo oslovit.