CIA nehrozí za mučení podezřelých teroristů postih

Washington - Pracovníci CIA, kteří za vlády George Bushe při výsleších osob podezřelých z terorismu používali tzv. waterboarding a další tvrdé vyšetřovací metody, za to nebudou soudně stíháni. Prohlásil to ve čtvrtek americký prezident Barack Obama s tím, že jeho rozhodnutí nic nemění na jeho osobním nesouhlasu s vyšetřovacími metodami, které byly používány ve jménu Bushovy války proti terorismu. Obama také poprvé zveřejnil záznamy o Bushovou administrativou schvalovaných metodách výslechů. Jeho shovívavost vůči agentům CIA se ale organizacím na ochranu lidských práv nelíbí.

Obama, který po nástupu do prezidentského úřadu nařídil zastavit podobné mezinárodně odsouzené techniky výslechů, v prohlášení uvedl: „V našem zájmu je zajistit, aby ti, kdo při výkonu svých povinností jednali v dobré víře na právní doporučení ministerstva spravedlnosti, nebyli stíháni. Toto je čas k zamyšlení, nikoli k odplatě.“ Své prohlášení vydal krátce poté, co zahájil návštěvu Mexika.

Podle ochránců lidských práv je Obamovo opatření pro některé agenty propustkou z vězení. Americké zákony takové trestné činy trestají až 20 lety za mřížemi, v případě úmrtí vězně i doživotím nebo popravou. Americký prezident ale chce zaměstnance CIA chránit i před stíháním v zahraničí, například před mezinárodními tribunály.

Drastické metody měly vězňům rozvázat jazyk

Děs a pocit naprosté bezmoci měly vyvolávat metody, které po útocích z 11. září 2001 používali agenti americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) při výsleších osob podezřelých z terorismu. Podrobnosti drsných vyšetřovacích praktik ve čtvrtek zveřejnil americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Spoutáni, s očima zavázanýma, s ucpávkami v uších a kapucou přes hlavu byli podezřelí převáženi do tajných vyšetřovacích center. V budovách bylo ticho, zdejší sterilní prostředí mělo ve vězních vyvolávat hrůzu. Zadržení byli oholeni, vysvlečeni a nazí vyfotografováni. Výslechy začínaly mírně, vyšetřovatelé ale postupně přitvrzovali, pokud vězni odmítali spolupracovat. Výslechy nahých, spoutaných vězňů s kapucou na hlavě v zařízeních CIA začínaly tak, že jim vyšetřovatel hlavu uvolnil. Nahota, nucení k tomu, aby nespali, a omezení dávek jídla mělo podezřelým připomenout, že nemají kontrolu ani nad svými základními životními potřebami. Vězni někdy museli spoutaní stát až sedm a půl dne. V noci byli nazí nebo na sobě měli jen plenku. Jídlo a oblečení mohlo sloužit jako odměna za spolupráci.

Dát vězni pohlavek nebo ho udeřit do břicha bylo povoleno. Dále také vězněm udeřit proti stěně, což v zadrženém mělo vyvolat spíše strach než bolest. Z hadic na vyšetřované po minuty stříkala voda, vyšetřovatelé ji v průběhu výslechu zavírali. Podezřelí museli vydržet v nepohodlných pozicích, seděli například s nohama nataženýma vpřed a rukama zdviženýma. Jednotlivé výslechy trvaly od 30 minut po několik hodin a mohly se opakovat, dokud to bylo potřeba a když s tím souhlasili lékaři a psychologové.

Předpisy americké armády některé tyto metody zakazují. Nicméně ministerstvo spravedlnosti v roce 2002 povolilo vyšetřovatelům CIA, aby v případě bývalého šéfa pro vnější záležitosti teroristické sítě al-Káida Abú Zubajdy přitvrdili. Protože se bál hmyzu, dostali povolení zavřít ho do boxu naplněného housenkami. K této metodě agenti CIA nepřistoupili.

Pak ale právníci ministerstva vyšetřovatelům povolili používat waterboarding, který nyní Spojené státy považují za mučení. Vyslýchaný je při něm přivázán vleže na desce tak, aby měl nohy výše než hlavu. Přes obličej má kus mokré látky, na který vyšetřovatelé neustále lijí vodu. Vyslýchaný tak má pocit, že se topí a téměř okamžitě se u něho spouští dávivý reflex. Prezident Obama tyto praktiky krátce po svém lednovém nástupu do Bílého domu zakázal a CIA se nyní musí řídit pravidly platnými v americké armádě.

Kritici Obamovu shovívavost odmítají

Kritici vyšetřovacích metod říkají, že zveřejněné dokumenty z roků 2002 a 2005 jsou důkazem, že v mnoha případech šlo podle amerického i mezinárodního práva o mučení. „Mučení je trestné podle amerického práva, je trestné podle mezinárodního práva. Je povinností Ameriky stíhat ty, kdo tyto činy provádějí,“ řekl britské BBC analytik organizace Amnesty International Tom Parker. Dokumenty Parker označil za „nepředstavitelně deprimující čtení pro toho, kdo miluje Ameriku“.

„Není možné nebýt šokován obsahem těchto dokumentů,“ říká Jameel Jaffer z Americké unie pro ochranu občanských svobod (ACLU), která o jejich zveřejnění požádala. Podle Anthonyho Romera ze stejné organizace není možné zrušit stíhání představitelů, kteří schválili mučení, právníků, kteří ho ospravedlňovali, a vyšetřovatelů, kteří porušovali zákon.