Havárie zimbabwského premiéra nebyla zřejmě nehoda

Harare - Havárie zimbabwského premiéra Morgana Tsvangiraie možná nebyla nehoda. Alespoň to tvrdí výsledky šetření, které provádí jeho strana Hnutí pro demokratickou změnu. Informovala o tom britská stanice BBC. V březnu do premiérova vozidla narazilo na silnici jižně od metropole Harare nákladní auto. Tsvangirai utrpěl zranění, jeho žena Susan na místě zemřela.

Nehodu prý provázely podezřelé okolnosti. Nákladní auto patřilo partnerské organizaci americké humanitární agentury USAID. Jeho řidič byl bývalý voják, který nahradil krátce před cestou původního řidiče. Byl obžalován, ale na kauci z vazby propuštěn.

Vozidlo s Tsvangiraiem doprovázela další dvě auta se strážci - jedno vpředu a druhé vzadu. Členové ochranky přitom pocházeli z výzvědné služby, která stojí na straně Tsvangiraiova rivala zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho.

Na přehledném a dlouhém silničním úseku najednou přední vozidlo se strážci konvoj opustilo, krátce na to se v protisměru vyřítil nákladní vůz, který Tsvangiraiovo auto smetl ze silnice. Vůz se převrátil na střechu.

Strážci jedoucí v doprovodných vozidlech údajně nepřišli páru na pomoc. Když se k místu přiblížil místní farmář a situaci nafilmoval, byl zatčen a jeho film zabaven.

To vše by nasvědčovalo tomu, že se možná chtěl Tsvangiraie někdo zbavit. Zimbabwe se od loňských parlamentních voleb dlouho zmítalo v násilných nepokojích, při nichž zemřelo mnoho členů opozice.

Při havárii zimbabwského premiéra Morgana Tsvangiraie zahynula jeho manželka Susan
Zdroj: ČT24