Zbědované africké uprchlíky nakonec přijme Itálie

Řím - Asi 150 uprchlíků, kteří strávili čtyři dny na palubě turecké lodi ve Středozemním moři, přijme nakonec Itálie. Uprchlíky zachránila turecká nákladní loď Pinar ve čtvrtek, stali se ale obětí diplomatického boje mezi Římem a Vallettou. Malta trvala na tom, aby loď s migranty zakotvila u italského ostrova Lampedusa. Itálie naproti tomu tvrdila, že za záchrannou akci je odpovědná Malta, protože k ní došlo v maltském pásmu, a vyzvala Brusel, aby spor obou zemí urychleně rozsoudil. Itálie nakonec ustoupila a migranty přijme na Sicílii.

„Situace na palubě je špatná, jsou zde bosí lidé, nemají nic k jídlu a chtějí mít pevnou půdu pod nohama,“ popisoval stav uprchlíků Franco Viviano z italských novin La Repubblica. Případ připomíná rok 2004, kdy německé plavidlo Cap Anamur, které zachránilo 37 uprchlíků, muselo 21 dní čekat v mezinárodních vodách, než se rozhodlo, kdo migranty přijme.

Každoročně desetitisíce uprchlíků převážně z afrických států platí pašerákům, aby je dostali do Itálie. Lodi, na kterých jsou přepravováni, se ale často potopí a migranty pak zachraňují rybářská nebo vojenská plavidla.