V Rakousku začíná soud s Gerdem Honsikem

Vídeň - V Rakousku dnes začne proces s osmašedesátiletým Gerdem Honsikem. Již v minulosti byl tento muž odsouzen za popírání holokaustu, ze kterého se bude zpovídat i nyní. Trestná činnost Honsika zahrnuje 21 let propagace nacismu. Ve Španělsku vydával časopis, ve kterém popíral existenci plynových komor a propagoval myšlenky nacismu. Různými cestami posílal časopis do Německa a Rakouska. Za to mu teď hrozí až dvacetiletý trest.

Ve své úvodní řeči státní zástupce Stefan Apostol o Honsikovi řekl, že prý obžalovaný není „jen tak nějaký malý nacista“, ale vůdčí revizionista a falšovatel dějin, kterému podle žalobce jde o to „nechat ve svých spisech oživnout nacionálněsocialistické myšlenky“.

Obžalovaný se však prý necítí vinen. „Jednal jsem podle svého přesvědčení,“ prohlásil Honsik na svou obhajobu. Odmítl také tvrzení obžaloby, že je rasista, antisemita, národní socialista a popírač holokaustu. „Pane státní zástupce, máte co do činění s humanistou,“ řekl Apostolovi.

V rakouském trestním řádu je popírání holokaustu chování označováno jako znovuoživování nacismu a teoreticky by Honsikovi mohlo hrozit až dvacetileté vězení.

Honsik byl odsouzený již v minulosti a nyní si odpykává dvacetiměsíční trest za vydání knihy Osvobozující rozsudek pro Hitlera, kde rovněž popírá zločiny nacismu. Tento rozsudek byl vydán už v roce 1992, Honsik ale trestu unikal tím, že uprchl do Španělska. Tam takové chování není trestné. Až loni byl vydán do Rakouska na základě evropského zatykače. Ve Vídni byl soud obnoven a starý rozsudek v plném rozsahu potvrdil.

Trestný čin popírání holocaustu nebo znovuoživování nacismu je kontroverzní, vedou se diskuze, zda by měl být součástí právního řádu, nebo ne. Proces s Honsikem je naplánován na tři dny. Pokud se nevyskytnou nějaké komplikace, verdikt by mohl být znám již tento týden.

Vydáno pod