Slovenský soud odložil vynesení rozsudku za vraždu Kubašiaka

Bratislava - Soud na Slovensku dnes překvapivě nevynesl rozsudek v procesu s Igorem Šajgalem. Ten je obžalovaný z toho, že si v listopadu 2006 objednal vraždu podnikatele Jána Kubašiaka. Prokuratura obžalovanému navrhuje 25 let až doživotí. Vyhlášení rozsudku je zatím odloženo na neurčito. Případ se na Slovensku bedlivě sleduje, protože do něj byli zapleteni i policisté a měl souvislost se skandálem kolem prodeje lehkých topných olejů.

Odložení vynesení rozsudku zdůvodnil soudce tím, že se v průběhu závěrečných řečí prokuratury i obhajoby objevily nové informace. Soudce proto požaduje další dokazování k určení hodnoty sporného majetku, který má souvislost s jedním z bodů obžaloby. 

Kubašiak společně se Šajgalem obchodovali s pohonnými hmotami. Kubašiak spojovaný se slovenským podsvětím se kvůli svým podnikatelským aktivitám dostal do problémů s policií a poté až do vazby.

Právě během pobytu ve vazbě ho měl Šajgal údajně připravit o podíly ve firmě. V úterý 14. listopadu 2006 pak byl Kubašiak třemi policisty před očima vlastní rodiny v obci Polomka zbit a ve vedlejší místnosti zastřelen. Násilníky se podařilo chytit až po rozsáhlé pátrací akci, do které se zapojilo několik stovek policistů. Tři policisté už byli za čin odsouzeni.

Kubašiaka slovenská média spojovala s údajným šéfem banskobystrického podsvětí Mikulášem Černákem. Podnikatel byl údajně zapleten do případu takzvaných olejářů. Ti prý stojí za podvody, při kterých měli obvinění z více firem prodávat naftu smíchanou s olejem, a obrat tak stát na daních o zhruba stovku milionů korun.