Novinářka podala odvolání proti íránskému trestu za špionáž

Teherán - Novinářka Roxana Saberiová, která byla minulý týden v Íránu odsouzena k osmiletému vězení za údajnou špionáž pro Spojené státy, podala proti rozsudku odvolání. Dnes to oznámila íránská agentura IRNA. Revoluční tribunál vynesl ortel v sobotu. Na obranu 31leté novinářky se následně postavily nejen Spojené státy, pro jejichž rozhlasovou stanici NPR pracovala, ale také mezinárodní organizace, například Reportéři bez hranic.

Íránské úřady ženu zadržely letos v lednu, když v zemi pokračovala v novinářské práci navzdory tomu, že měla propadlou akreditaci. V Íránu žila posledních šest let a pracovala pro anglofonní média včetně britské stanice BBC. Americké ministerstvo zahraničí označilo obvinění Saberiové za neopodstatněné a vyzvalo Írán, aby ženu propustil.     

Saberiová je po otci íránského a po matce japonského původu. Narodila se v USA, kde také vyrostla. Má dvojí občanství, americké a íránské. Islámská republika však dvojí občanství neuznává a minulý týden íránský soud prohlásil, že Saberiová je íránská občanka.    

Rozsudek může podle pozorovatelů zbrzdit úsilí, které nová americká vláda Baracka Obamy zahájila s cílem zlepšit vztahy s Íránem. Americké ministerstvo zahraničí už před vyhlášením rozsudku uvedlo, že odsouzení Saberiové nepřispěje k oteplování vztahů a že USA očekávají kladné vyústění případu.