Z bojové zóny na severu Srí Lanky prchlo 50 000 civilistů

Kolombo - Už asi 50 000 civilistů opustilo bojovou zónu na severu Srí Lanky, kde armáda vede ofenzivu proti separatistickým Tygrům osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Oznámila to dnes agentura AP. Povstalci dnes odmítli vládní výzvu, aby se vzdali, a obvinili vládní síly, že v pondělí tisíc civilistů zabily. Vláda to popřela.

Vojenská kontrolní stanoviště kolem území o velikosti 15 kilometrů čtverečních v pondělí překročilo přes 39 000 civilistů. Mluvčí armády Udaja Nanajákkara sdělil, že dnes už ze zóny odešlo 10 000 lidí. Předpokládá, že jich bude mnohem více, protože jejich odchod nadále pokračuje.

Srílanská vláda v pondělí dala povstalcům lhůtu 24 hodin, aby se vzdali. V opačném případě se vojáci chystají na závěrečný útok. Lhůta vypršela o dnešním poledni místního času (8:30 SELČ).

Povstalci o několik hodin později prohlásili, že se nikdy nevzdají. Jsou prý přesvědčení, že navzdory armádní ofenzivě zvítězí. Kromě toho oznámili, že jejich vůdce Vélupilláí Prabhákaran je v nebojové zóně, kde řídí boje proti vládním silám.

LTTE dnes také komuniké obvinili vládní vojáky, že v pondělí zabili tisícovku civilistů a dalších 2300 zranili. Povstalci tvrdí, že krveprolévání pokračuje i dnes.

Podle odhadů OSN přišlo během ofenzivy za poslední tři měsíce o život při bojích kolem 4500 civilistů. Odchodu civilistů do bezpečí od začátku povstalci bránili.

Srílanští civilisté opouštějí bojovou zónu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod