Chávezův politický rival uprchl do Peru

Lima/Caracas - Jeden z nejvýznamnějších odpůrců levicově populistického venezuelského prezidenta Huga Cháveze, opoziční politik Manuel Rosales, uprchl z obav před neférovým soudním procesem do Peru, kde požádal o politický azyl. Peruánský ministr zahraničí José Antonio García uvedl, že Rosales se v zemi zdržuje zatím jako turista.

„Rosales podal žádost o azyl na ministerstvu zahraničních věcí Peru,“ řekl médiím jeho advokát Javier Valle Riestra. „Vláda má nyní dva měsíce na to, aby žádost posoudila,“ dodal.

Ministr García přítomnost Rosalese v zemi potvrdil. „Skutečně je v Peru se svou rodinou, přinejmenším od konce minulého týdne,“ řekl. Turistické vízum mu umožňuje zůstat v zemi až 180 dní, dodal.

Venezuelský ministr vnitra Tarek El Aissami pohrozil vydáním mezinárodního zatykače na Rosalese. „Pokud se nedostaví k soudu, bude označen za uprchlíka před zákonem a v takovém případě využijeme mechanismů mezinárodního zatykače,“ řekl podle AFP.

Rosales byl v listopadu 2008 zvolen starostou Maracaiba, hlavního města venezuelského státu Zulia bohatého na ropu. V letech 2000 až 2008 byl guvernérem tohoto státu. V roce 2006 vystupoval jako protikandidát vůči Chávezovi v prezidentských volbách, dostal asi 37 procent hlasů. V poslední době proti němu venezuelská justice zahájila řízení kvůli údajnému „nezákonnému obohacování se“ v době guvernérství, jeho strana Nová doba (UNT) to označila za další snahu umlčet opozici. V těchto dnech se měl Rosales objevit u soudního výslechu, místo toho odjel do Peru.