Jihoafrická republika volí parlament - pro velký zájem až dlouho do noci

Johannesburg - Velký zájem voličů provází v Jihoafrické republice hlasování o budoucí podobě národního i provinčních parlamentů. Předpokládá se vítězství Afrického národního kongresu (ANC), který v zemi vládne od pádu apartheidu před patnácti lety, nicméně by nemusel získat ústavní většinu. K volbám se zaregistroval rekordní počet více než 23 milionů voličů a očekává se účast kolem 80 procent; podle agentury AP je nadšení voličů největší od prvních všerasových voleb v zemi v roce 1994. Volební místnosti se měly uzavřít v devět večer, ústřední volební komise ale oznámila, že kvůli velkému zájmu voličů může hlasování trvat ještě do půlnoci nebo i do časných čtvrtečních hodin.

Parlament bude v květnu volit prezidenta. Horkým kandidátem na tuto funkci je předseda ANC Jacob Zuma, který přestál sexuální a korupční skandál. Novou vládu po volbách čeká řešení ekonomických problémů: kvůli světové krizi bude čelit první recesi ekonomiky za 17 let v době, kdy miliony černých obyvatel stále žijí v chudinských čtvrtích a nezaměstnanost se pohybuje okolo 30 procent. Vláda bude ale řešit hlavně dlouhodobé úkoly - největší násilnou kriminalitu na světě a boj proti šíření viru HIV. Ze 48 milionů obyvatel země je jím nakaženo kolem 5,5 milionu lidí, denně jich na AIDS umírá tisícovka.

Na hlasování dohlíží téměř pět tisíc domácích a přes 350 zahraničních pozorovatelů. O 400 křesel v Národním shromáždění usiluje 26 politických seskupení. Největším konkurentem ANC je Demokratické společenství (DA) a Lidový kongres (COPE). Ten vznikl loni odtržením části poslanců od ANC.