NATO zve ruské pozorovatele na cvičení do Gruzie

Brusel - Severoatlantická aliance chce zmírnit rozhořčení Moskvy nad plánovaným cvičením v Gruzii a vyzvala Rusko, aby na chystané manévry vyslalo své pozorovatele. Nyní NATO čeká na odpověď z Moskvy, kterou chystané cvičení popudilo natolik, že zrušila schůzku generálů se zástupci aliance.

„Rusko by mělo tuto variantu zvážit. Pokud vyšle pozorovatele, uvidí, že jak počtem rozmístěných vojáků v terénu, tak jejich činností se jedná pouze o to přispět k mezinárodní bezpečnosti,“ prohlásil mluvčí aliance James Appathurai.

Cílem aliančního cvičení na území Gruzie je vyzkoušet, jak se bránit teroristickému útoku. Cvičení by se mělo zúčastnit několik stovek vojáků z asi dvou desítek zemí. Čeští vojáci zde ale cvičit nebudou. „Myslím, že to by nikdo neměl brát jako nějakou hrozbu,“ usoudil mluvčí.

To si ale zatím Rusko nemyslí, když se Moskva dozvěděla, že chce NATO cvičit na území Gruzie, okamžitě se proti tomu ohradila. Prezident Dmitrij Medveděv označil tuto akci za značnou komplikaci. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin dokonce za provokaci. Rusko na protest zrušilo účast na schůzce náčelníků generálních štábů s NATO, která se měla konat 7. května.