Podle Amnesty byl nálet NATO na srbskou televizi válečný zločin

Bělehrad - Bombardování sídla srbské státní televize letadly Severoatlantické aliance před deseti lety, při němž zahynulo v Bělehradě 16 civilistů, byl válečný zločin. Ve svém prohlášení to uvedla mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International. Vyzvala členské státy aliance, aby zajistily nezávislé vyšetření leteckého útoku z 23. dubna 1999 a odškodnily zraněné i rodiny zabitých.

Velení NATO v době náletu považovalo televizi nacházejí se v centru Bělehradu za legitimní cíl a jednu z mocenských opor tehdejšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Zásah odůvodňovalo vytrvalou válečnou propagandou stanice, jež údajně přispěla k prohloubení etnických konfliktů na Balkáně. „I kdyby NATO skutečně věřilo, že televize byla legitimním cílem, byl útok nepřiměřený, a tudíž válečným zločinem,“ uvádí se v prohlášení Amnesty International.

NATO zahájilo letecké útoky na bývalou Jugoslávii 24. března 1999, aby přinutilo autokratického prezidenta Miloševiče zastavit pronásledování albánských separatistů v Kosovu. Při bombardování bylo zničeno mnoho dopravních komunikací, mostů a továren, než Milošević uznal po 79 dnech náletů v červnu porážku. Podle srbských zdrojů při bombardování zahynulo 2 500 civilistů, včetně 89 dětí, a 1 002 vojáků a policistů. Zranění údajně utrpělo dalších 12 500 lidí.