Záběry s Demjanjukem dokládají, že je zdravější, než tvrdil

Washington - Podle amerického ministerstva spravedlnosti není nutné dál odkládat deportaci Johna Demjanjuka do Německa. Údajný bývalý dozorce z koncentračního tábora, který čelí v Německu obvinění z podílu na smrti 29 tisíc Židů, je podle úřadů v takovém zdravotním stavu, že převoz do Německa zvládne. O tom údajně svědčí i záběry amerických médií, na kterých je Demjanjuk, jak si vyšel bez pomoci na procházku.

Když měl být 14. dubna John Demjanjuk deportován do Německa, nebyl schopný jít po svých. Úředníci z imigračního úřadu ho přepravovali na kolečkovém křesle. Dnes ale list Cleveland Plain Dealer zveřejnil video, na kterém si vyšel Demjanjuk ven bez cizí pomoci. Bez té se obešel dokonce při nástupu do auta.

„Video, na kterém se John Demjanjuk hbitě pohybuje, ukazuje, že je zdravější, než tvrdil a že je natolik zdravý, aby mohl být přepraven do Německa,“ píše list Cleveland Plain Dealer. Autor článku srovnává tyto záběry s videem imigračního úřadu, na kterém Demjanjuk trpí bolestí a nehne se z kolečkového křesla.

Před týdnem měl být Demjanjuk přepraven do Mnichova. Na poslední chvíli ale odvolací soud deportaci kvůli jeho zdravotnímu stavu zastavil. Odvolací soud v Cincinnati v Ohiu si poté od ministerstva vyžádal lékařské dokumenty, které měly určit, zda je devětaosmdesátiletý Demjanjuk schopen odletět do Německa.

Podle Demjanjukova syna je ale jeho otec těžce nemocný. John Demjanjuk mladší označil nahrávku za zoufalý pokus. Tvrdí, že jeho otec navštěvuje každý týden lékaře, který mu dává injekce na nemoc krve. Tam ho prý právě natočili. Dodal také, že bolesti, kterými jeho otec trpí, mohou být jeden den hrozné a druhý den to může být lepší. „To, že může chodit a mluvit, není důkaz, že může letět ve 30 000 stopách,“ uvedl Demjanjukův syn.


Německé úřady dál trvají na Demjanjukově vydání. Podle státního zastupitelství existují důkazy o tom, že se jako nacistický dozorce podílel na smrti nejméně 29 tisíc lidí. V roce 1943 ve vyhlazovacím táboře v polském Sobiboru údajně sám vodil Židy do plynu a vysloužil si přezdívku Ivan Hrozný.

Ukrajinec obviněný z nacistických válečných zločinů John Demjanjuk
Zdroj: ČT24