Kvůli šíření prasečí chřipky se sejdou experti

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) na dnešní den svolala mimořádné krizové jednání expertů kvůli nebezpečí prasečí chřipky, která se objevila v Mexiku a USA. Experti se obávají, že by mohla vypuknout pandemie. Chystají se proto navrhnout možná opatření, která by jí pomohla zabránit. Informovala o tom agentura AP. Podle WHO choroba v Mexiku zabila už sedm desítek lidí a více než tisícovka osob se jí nakazila, nemocní jsou i v USA.

„Virus má pandemický potenciál, protože je schopen nakazit lidi,“ uvedla generální ředitelka WHO Margaret Chanová. Dodala, že situace kolem nemoci se navíc rychle mění. Ke svolání krizového jednání přistoupila šéfka WHO poprvé od doby, co tato možnost existuje. Světová zdravotnická organizace ji zavedla před téměř dvěma roky.

Mezi opatření, která by mohli experti doporučit, patří například omezení cestování, obchodní restrikce či uzavírky hranic. Svolaný výbor se zaměří mimo jiné na to, jak moc se virus dokáže šířit mezi lidmi. Rozhodnutí o možném riziku a doporučených krocích podle mluvčího WHO Gregoryho Hartla v sobotu ale nepadne.

Odborníci WHO sledují situaci od čtvrtka. Mexické úřady už uzavřely školy, muzea, knihovny a další veřejné budovy, kde se shromažďují lidé.

Některé z obětí se nakazily prasečí chřipkou A/H1N1. Tento typ se předtím podle mluvčího WHO Hartla u prasat či u člověka nevyskytoval, zatímco ostatní viry typu H1N1 ano. Dostupná očkovací vakcína se tak proti nynější nákaze nedá použít. Proti viru H1N1 účinkuje ale lék Tamiflu, uvedl Hartl. Toho podle něj mají Mexiko i USA velké zásoby.