Clintonová vyzvala Libanonce, aby zajistili férové volby

Bejrút - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová jednala na neočekávané návštěvě libanonského Bejrútu s prezidentem Michelem Sulejmánem. Clintonová vyzvala Libanonce, aby zajistili "otevřenost a férovost" červnových parlamentních voleb. Ty jsou považovány za klíčové, protože v nich nelze vyloučit vítězství militantního hnutí Hizballáh a jeho stoupenců, jež by vystřídali nynější proamerickou vládu. Šéfka americké diplomacie zavítala do Bejrútu po sobotní návštěvě Iráku, aby před hlasováním plánovaným na 7. června podpořila křehkou demokracii v Libanonu.

„Libanonský lid musí být schopen vybrat si své zástupce v otevřených a poctivých volbách, bez hrozby násilí či zastrašování a bez zasahování zvnějšku,“ uvedla Clintonová.

Spojené státy budou podle jejích slov nadále podporovat umírněné hlasy v Libanonu a zodpovědné instituce libanonského státu, o jejichž vytvoření Libanonci usilují.

„Není nic, co bychom jakkoliv udělali a co by podkopalo svrchovanost Libanonu,“ řekla Clintonová po setkání s libanonským prezidentem Michelem Sulajmánem. „USA nikdy neuzavřou žádnou dohodu se Sýrií, která by byla zradou na Libanonu nebo libanonském lidu,“ ujistila.

Šíitské politické a gerilové hnutí Hizballáh má sice zastoupení v libanonské vládě i v parlamentu, od roku 1997 však figuruje na americkém seznamu teroristických organizací. Nová administrativa prezidenta Baracka Obamy řekla, že nebude jednat s Hizballáhem, dokud toto hnutí podporované Sýrií a Íránem neuzná Izrael a nezřekne se násilí.

Spojené státy a jejich arabský spojenec Saúdská Arábie podporují premiéra Fuáda Siniuru a jeho protisyrskou převážně sunnitskou koalici, která má v parlamentu většinu. Žádná strana ale nemá v průzkumech veřejného mínění jasné vedení, proto se v červnových volbách očekává velmi těsný souboj.

Šéfka americké diplomacie také navštívila hrob zavražděného bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího a setkala se s expremiérovým synem a politickým nástupcem Saadem Harírím, který je předákem parlamentní většiny.

Generální tajemník libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh promluvil v Bejrútu z obří obrazovky k davu na pohřbu Imáda Mugníji.
Zdroj: ČT24