Vojenskému festivalu ve Virginii kraluje Češka

Norfolk - Češka Magdalena Dvořáková, kapitánka české armády, se stala královnou festivalu v Norfolku, kde probíhají tradiční oslavy spojeneckých vojsk Severoatlantické aliance. Každý rok se festival zaměří na jednu z členských zemí, tentokrát se pozornosti dostalo České republice. Všechny členské státy se na akci představí během slavnostního průvodu městem.

Přehlídka vojenských kapel, průvod městem, slavnostní ples nebo studentské fórum. Tomu všemu bude na vojenském festivalu v Norfolku kralovat Češka Magdalena Dvořáková. Ta byla zvolena za královnu letošního 56. ročníku festivalu. Konkurentkou v boji o tuto funkci jí byla Barbora Špotáková, nakonec ale získala titul královny Dvořáková.

Ta je teprve druhou královnou v historii akce, která působí v armádě. Loni se funkce ujala příslušnice nizozemské armády, před tím ale kralovaly festivalu výhradně civilistky. Povinnosti královny festivalu zavedou Magdalenu Dvořákovou do škol, nemocnic nebo mezi skauty, kde veřejnosti a mládeži představí svou vlast.

Magdalena Dvořáková

Je absolventkou vyškovské vojenské akademie, pracovala jako tisková mluvčí na letecké základně v Čáslavi, jako informační důstojnice se zúčastnila vojenské mise v Kosovu a nyní působí v prezidentské vojenské kanceláři.

Festival Azalea se letos koná také ve znamení oslav 60. výročí vzniku NATO, desátého výročí rozšíření o Českou republiku, Maďarsko a Polsko a letošního vstupu Albánie a Chorvatska. Na programu je přehlídka vojenských kapel a slavnostní defilé všech členských států Severoatlantické aliance a řada dalších doprovodných akcí.

Admirál Luciano Zappata, zástupce velitele spojeneckého velitelství pro transformaci, které sídlí v Norfolku, při slavnostním zahájení festivalu ocenil snahy Čechů o demokracii z roku 1968 i nenásilný přechod k demokratické společnosti po roce 1989.

Festivalu v Norfolku se kromě Dvořákové zúčastní i Ústřední hudba AČR, vojenský folklórní soubor Ondráš a balet pražského Národního divadla. Přítomen je i Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu české armády.