Obama jednal s prezidenty Pákistánu a Afghánistánu

Washington - Americký prezident Barack Obama se ve Washingtonu sešel se svými protějšky z Afghánistánu a Pákistánu. Shodl se s nimi na spolupráci v boji proti terorismu a povstalcům v obou těchto asijských státech. Společná strategie má pomoci zlepšit situaci místních lidí a zabránit civilním obětem.

Hlavním tématem jednání nejvyšších představitelů USA, Afghánistánu a Pákistánu bylo nalezení společné strategie boje proti Talibanu a síti al-Káida. „Hrozba se týká nás všech. Musíme se podělit o odpovědnost,“ uvedl ve Washingtonu pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí. Terorismus označil za „nádor, který se musí odstranit“. Věří, že díky spolupráci se podaří nad ozbrojenci zvítězit.

Barack Obama:

„Máme společný cíl: zničit, odzbrojit a porazit al-Káidu i její extremistické spojence v Pákistánu a Afghánistánu.“

Také afghánský prezident Hamíd Karzáí klade důraz na společnou strategii. Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která se s oběma politiky sešla ještě před Barackem Obamou, rozhovory přinesly „určitý průlom“.

„Bezpečnost Pákistánu, Afghánistánu a Spojených států je propojená. V posledních týdnech se to jen potvrdilo. Al-Káida a její spojenci v Pákistánu a Afghánistánu připravili o životy více lidí a napadají demokraticky zvolené vlády obou prezidentů,“ uvedl po jednání Obama.

Američané slibují méně civilních obětí

Na pozadí jednání šlo především o další americkou pomoc. Do Afghánistánu chce Obama poslat víc vojáků, Pákistán zase očekává větší, především finanční podporu.

Americký prezident prohlásil, že je možné čekat zhoršení situace a víc násilí. Příměří mezi vládou a příznivci Talibanu na severozápadě Pákistánu je po tlaku Washingtonu minulostí. Armáda zahájila proti povstalcům ofenzivu a z oblasti prchají tisíce lidí.

Bezpečnostní situace se nelepší ani v Afghánistánu. Proti Spojeným státům tam navíc roste odpor veřejnosti, především kvůli civilním obětem bojů. Za poslední dny jich zahynulo přes sto. Obama proto slíbil strategii, která by civilním ztrátám zabránila a zlepšila situaci místních lidí.

Tank
Zdroj: ČT24