Americký nálet stál život devět Pákistánců

Islámábád - Při útoku pravděpodobně amerického bezpilotního letounu dnes na území severozápadního Pákistánu zahynulo nejméně devět lidí. Pákistánská armáda zároveň oznámila, že při pokračujících bojích v údolí Svát dnes zabila na 55 ozbrojenců hnutí Taliban.

Střely amerického letounu zasáhly bývalou vládní budovu na kmenovém území Jižního Vazíristánu, které je považováno za jedno z útočišť členů militantního hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida. Totožnost obětí zatím nebyla zjištěna.

Spojené státy začaly používat bezpilotní letouny k útokům proti ozbrojencům v severozápadním Pákistánu při hranici s Afghánistánem zhruba před rokem. Od zásahů neopustily ani po příchodu prezidenta Baracka Obamy do úřadu a přes stížnosti pákistánské vlády.

Od začátku loňského roku zaútočily bezpilotní letouny USA v Pákistánu zhruba 40krát. Zemřelo při tom přes 300 lidí.


Pákistánu hrozí humanitární katastrofa

Boje armády proti přívržencům radikálního islamistického hnutí Taliban může vyvolat humanitární katastrofu. V důsledku válečných operací totiž z oblasti prchají stovky tisíc lidí hledajících bezpečí, což sousedním regionům, ale i centrální vládě způsobuje značné problémy se zásobováním a lékařskou péčí.

Pákistánská ústřední vláda požádala světovou veřejnost o humanitární pomoc, která by usnadnila zajistit množství vyčerpaných, traumatizovaných lidí, kteří museli opustit své domovy.

Podle Agentury OSN pro uprchlíky bylo zatím registrováno na 150.000 lidí, kteří uprchli ze Svátu a přilehlých oblastí před nejnovější vlnou bojů. Pákistánští činitelé i představitelé OSN se však shodují v tom, že celkový počet uprchlíků se může pohybovat kolem půl milionu.

Pákistánští uprchlíci
Zdroj: ČT24