Itálie přitvrzuje vůči přistěhovalcům

Řím - Italští poslanci schválili vládní návrh zákona, na jehož základě by nelegální vstup na italské území a ilegální pobyt v Itálii byl posuzován a trestán jako zločin. Zpřísnění postoje vůči nelegálním imigrantům provází bouřlivá diskuse a také kritika ochránců lidských práv a části členů vládní koalice. Přívrženci tvrdého postupu vůči přistěhovalcům přiměli v parlamentu ostatní politické partnery k podpoře zákona tím, že hlasování o něm spojili s vyjádřením důvěry vládě.

Navržený zákon počítá také se seznamy ministerstva vnitra s údaji o bezdomovcích a se zavedením „občanských hlídek“, které by pomáhaly policii zajišťovat bezpečnost v některých čtvrtích velkých měst. Zákon ještě musí schválit Senát, v němž má vládní koalice také většinu. V případě schválení nové normy by v Itálii nelegálním přistěhovalcům hrozila pokuta pět až deset tisíc eur (134 000 až 268 000 korun), nikoliv ale vězení. Naopak až tři roky vězení by hrozilo každému, kdo v zemi pronajme bydlení nelegálnímu přistěhovalci.

Itálie je léta cílem přistěhovalců, kteří sem připlouvají hlavně ze severní Afriky. Loni k italským břehům dorazilo podle ministerstva vnitra 37 tisíc imigrantů, o 75 procent více než v roce 2007. Konzervativní vláda Silvia Berlusconiho spojuje boj proti ilegálnímu přistěhovalectví s bojem proti kriminalitě v zemi.

Jednání italského parlamentu
Zdroj: ČT24