Vědci našli v Německu nejstarší figurku člověka na světě

Tübingen (Německo) - Vědci našli v jihozápadním Německu dosud nejstarší figurku člověka na světě. Šesticentimetrovou sošku ženy s obrovskými prsy vyřezal z mamutí kosti podle archeologa Nicolase Conarda pravěký umělec asi před 40 000 lety. Nález představuje senzaci a vrhá nové světlo na počátky umění. Vědci venuši našli loni v září při vykopávkách v jeskyni u Schelklingenu v pohoří Švábská Alba. „Úplně jsme oněměli,“ popsal nález Conard. Figurku by měli moci od září vidět i zájemci. Vystaví ji dům umění ve Stuttgartu.

Figurka se nosila asi na krku

Známá Věstonická venuše je stará asi 25 000 až 29 000 let. Měří 11 centimetrů. Soška nalezená v Německu je vyřezána do nejmenších detailů. Zdůrazněny jsou pohlavní orgány. Obličej, ruce a nohy naopak vůbec nejsou vypracované a jsou zmenšeny. Podle dnešních měřítek nalezené dílo hraničí až s pornografií, píše další z archeologů Paul Mallars v odborném časopise Nature.

Malinké očko na téměř neznatelné hlavičce sošky dokládá, že se figurka nosila zřejmě na krku. Odborníci jsou si téměř jisti, že venuše představovala umělecké zobrazení plodnosti. Jakému účelu figurka ale skutečně sloužila, se zatím říct nedá.

Z této fáze doby kamenné se našla zatím jen vyobrazení zvířat. Pro odborníky je nečekaným zjištěním to, že už před 40 000 lety lidé tvořili figurky. „Je jedno, co bychom našli (postavička či zvíře). Za těchto okolností by všechno byla senzace,“ podotkl Conard.

Conrad: Snad se najde i zbytek figurky

Soška venuše ležela asi 20 metrů od vchodu do jeskyně. Až na levou ruku a rameno se zachovala celá. Conard doufá, že by se mohl při dalších vykopávkách najít i zbytek figurky. 

Za posledních 150 let se ve Švábské Albě našlo mnoho řezeb z mamutích kostí. Mezi nimi byl například nejstarší hudební nástroj na světě. Podle Conarda je tak možné, že právě ve Švábské Albě žil první kulturní lid na světě.