NASA oznámila opravení Hubbleova teleskopu

Houston (USA) - Americký Národní ústav pro letectví a astronautiku (NASA) ohlásil, že Hubbleův vesmírný teleskop je již opravený. Spravila jej posádka amerického raketoplánu Atlantis při svém včerejším třetím výstupu do volného prostoru. Astronauty čekají ještě dva opravářské zásahy do chodu „Hubblea“. V úterý se vydají zpět k Zemi. Na dnešní odpoledne SEČ je naplánován čtvrtý výstup do volného prostoru, během něhož by měli astronauté opravit porouchaný spektrograf a nainstalují nové panely tepelné izolace.

Práce na teleskopu astronauté zakončí v pondělí poslední plánovanou směnou. V úterý se pak vydají zpět k Zemi. Zástupci NASA misi považují za úspěšnou i navzdory faktu, že nově opravená kamera dalekohledu nefunguje tak, jak má.

Stálé komplikace jsou s kamerou ACS, kterou astronauté opravovali v sobotu. Samotná výměna elektronických karet a kabelů proběhla až překvapivě snadno, následné zkoušky však odhalily, že kameře nefunguje jeden z kanálů.

Na Zemi se astronauté vrátí v úterý

Včera také astronauté nainstalovali nový, vysoce citlivý spektrograf, jenž bude schopen zachytit i slabé záření vzdálených kvasarů. Přístroj za 88 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy Kč) následně zdárně prošel dvěma sériemi testů.

Astronauté v předchozích dnech Hubbleův teleskop vybavili také novými gyroskopy, které zajišťují jeho orientaci v prostoru, a moderní širokoúhlou kamerou, jež si „posvítí“ na samotné počátky vesmíru. Obě montáže se sice neobešly bez technických problémů, nové přístroje ale fungují bezchybně.

Hubbleův teleskop
Zdroj: en.wikipedia.org/NASA