Srí Lanka osvobozena, tělo vůdce povstalců identifikováno

Kolombo - Srílanský prezident Mahinda Radžapakse ve svém dnešním projevu v parlamentu vyhlásil vítězství vládních sil nad tamilskými povstalci a osvobození země od terorismu. Zdůraznil, že poprvé po třiceti letech je země opět jednotná. Situace na Srí Lance však pravděpodobně není tak jasná, jak se doposud zdálo. V nečekaném zvratu oznámili Tamilští tygři na svých webových stránkách, že jejich vůdce je stále naživu. Jeho smrt přitom již včera oznámila srílanská armáda. Velitel srílanských ozbrojených složek dnes k tomu dodal, že tělo Prabhákarana bylo nalezeno a identifikováno dnes ráno.

Zprávy, že Prabhákaran je mrtvý, se objevily už v neděli. V pondělí pak média s odvoláním na armádní zdroje přinesla „zaručené informace“ o jeho smrti s popisem, jak byl zabit. Dnes ale separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) na svých webových stránkách tvrdila, že „milovaný vůdce je naživu, v bezpečí a daří se mu dobře“. Slíbila zároveň, že bude pokračovat v boji „za důstojnost a svobodu pro tamilský lid“. Žádné podrobnosti ani důkazy na podporu tvrzení, že vůdce žije, ovšem organizace neuvedla.

Velení armády posléze oznámilo, že mezi stovkami zabitých povstalců bylo dnes nalezeno Prabhákaranovo tělo. „Tělo jsme identifikovali,“ sdělil generál Sarath Fonseka v rozhlasovém vysílání. Záběry mrtvého vůdce LTTE už vysílala i srílanská televize.

Srílanský prezident: Země je opět jednotná

„Osvobodili jsme celou zemi od terorismu LTTE,“ řekl prezzident a zároveň na oslavu ozbrojených sil vyhlásil na středu státní svátek. Zdůraznil ale, že válka nebyla vedena proti tamilským obyvatelům. „Naší snahou bylo zachránit tamilský lid od krutého panství LTTE. My všichni teď musíme žít v rovnocenném vztahu v této svobodné zemi.“

Radžapakse v minulosti naznačil, že po válce bude s tamilskou komunitou jednat o nějaké formě společné vlády. V dnešním projevu pak upozornil na nutnost dohody. „Musíme najít řešení tohoto konfliktu na domácí půdě. Toto řešení by mělo být přijatelné pro všechny komunity. Musíme najít řešení založené na filosofii buddhismu.“ Prezident popřel, že by na Srí Lance panovalo etnické napětí. „V zemi nejsou žádné menšinové komunity. Jsou tu jen dvě komunity - jedna miluje tuto zemi a ta druhá nikoli.“

Prezident s vítězným projevem vystoupil den poté, co vojáci oznámili, že zabili zakladatele a nejvyššího vůdce povstalců Vélupilláího Prabhákarana a několik dalších vysokých představitelů organizace, včetně Prabhákaranova syna Marka Anthonyho. Prezident se nicméně o vůdci separatistů ve své řeči nezmínil.

Hnutí LTTE bojovalo tři desítky let za ustavení samostatného státu pro tamilskou menšinu na severu a východě ostrova. Tvrdilo, že vláda staví Tamily na okraj společnosti, v níž převažují Sinhálci vyznávající buddhismus.