Ženy jsou více ohroženy kouřením než muži, tvrdí vědci

Chicago - Kouření pravděpodobně škodí víc ženám než mužům. Vyplývá to z výzkumu amerických vědců, o němž informovala agentura Reuters. U žen, které kouří, se dříve objeví poškození plic než u kouřících mužů a k poškození plic ženám také stačí menší spotřeba cigaret než mužům, uvedla vedoucí studie Inga-Cecilie Sörheimová, která působí na Univerzitě Brighama Younga v americkém Utahu a na univerzitě v norském Bergenu. Tým pod vedením Sörheimové zkoumal v Norsku 954 současných či bývalých kuřáků trpících chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN).

CHOPN je obecně označována za nemoc kuřáků a je způsobena zhoršením průchodnosti dýchacích cest na základě chronického zánětu průdušek (chronické bronchitidy) nebo rozedmy plic (emfyzému). Jejími příznaky jsou kašel, dušnost a posléze nevýkonnost. Ve světě jí trpí asi 600 milionů lidí, v Česku je jich kolem 800 000. 

Ve skupině mladších lidí (pod 60 let) a slabších kuřáků vědci u žen, které se zúčastnily výzkumu, zjistili horší fungování plic a vážnější plicní choroby než u mužů. „Obecně naše analýza ukazuje, že ženy jsou zřejmě zranitelnější vůči následkům kouření,“ řekla Sörheimová.

Cigarety jsou pro ženy nebezpečnější i díky hormonům

Podle Sörheimové rozdíl mezi tolerancí cigaret u mužů a žen souvisí zřejmě s jejich anatomií. Ženy mají menší dýchací cesty než muži, takže je pro ně každá cigareta potenciálně nebezpečnější. Svou roli mohou hrát také hormony. 

„Někteří lidé se domnívají, že kouří tak málo, že to nemůže být nebezpečné - že pár cigaret za den představuje minimální riziko. Nicméně polovina žen ve skupině slabých kuřáků v tomto výzkumu trpěla vážnou CHOPN,“ zdůraznila Sörheimová.