Topolánek: Se Sarkozym osobní spory nemám

Paříž - „Francie vždycky toužila řídit unii trochu jako direktoriát,“ prohlásil v rozhovoru pro francouzskou zpravodajskou televizi France 24 bývalý český premiér Mirek Topolánek. Ten se vyjadřoval ke vztahům s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym během českého předsednictví. Podle Topolánka prý má Sarkozy k menším zemím trochu přezíravý postoj, přesto prý ale expremiér považuje vzájemné vztahy za nadstandardní.

Bývalý český premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro francouzskou televizi popřel, že by jeho vztahy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym během českého předsednictví v Evropské unii byly poznamenány jejich osobními spory. 

I přesto si ale do francouzského prezidenta Topolánek několikrát rýpnul. Podle něj má francouzský prezident Sarkozy stejně jako jeho předchůdce Jacques Chirac k malým zemím přezíravý vztah. Takový postoj je prý daný historickou tradicí. Česko a Francii navíc rozděluje také to, že jde o novou a starou zemi EU, o střetnutí otevřené a liberální ekonomiky s politikou uznávání dotací a regulací a protekcionistickými snahami. 

Topolánek promluvil o vztazích se Sarkozym (zdroj: ČT24)

Topolánek také tvrdil, že řada evropských politiků považovala činnost jeho vlády za českého předsednictví za úspěšnou. Prohlásil také, že pád vlády uprostřed předsednictví poškodil prestiž České republiky, ale ne jeho kabinetu. Dodal, že svou předsednickou roli nový kabinet Jana Fischera jistě zvládne. Podle Topolánka se totiž role předsednické země spíše přeceňuje, přitom jde prý hlavně o organizační a logistickou záležitost. 

Topolánek se v rozhovoru vyjadřoval i k českému prezidentovi Václavu Klausovi. Expremiér si myslí, že strach, který z Klause mají francouzské sdělovací prostředky, je zbytečný. Tisk prý zbytečně postoje českého prezidenta vůči Evropské unii démonizuje.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na brífinku po summitu EU
Zdroj: ČT24
Vydáno pod