O Merkelovou usilovala východoněmecká Stasi

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro televizi ARD zavzpomínala na to, jak se ji snažila naverbovat východoněmecká státní bezpečnost Stasi. Když se Merkelová ucházela o místo na univerzitě, nabídla ji Stasi spolupráci, politička ji ale odmítla. Prý měla výmluvu, že je moc upovídaná.

„Velmi rychle jsem řekla, že to není nic pro mě,“ řekla Merkelová. Ta prý měla pro tento případ připravenou výmluvu, že nedokáže udržet jazyk za zuby. Prý by všechno prozradila, což není úplně dobrá vlastnost pro informátora. „Bylo to to pravé, protože mlčenlivost byla základní podmínkou,“ uvedla kancléřka. 

Stasi ji kontaktovala, když se Merkelová ucházela o místo asistentky na technické univerzitě v Ilmenau. Po přijímacím pohovoru kvůli místu jí pracovníci školy ukázali místnost, kde měla dostat náhradu cestovného. Místo toho tam na ni ale čekal důstojník Stasi. 

Merkelová spolupráci odmítla, nakonec nezískala ani místo, o které se ucházela. Merkelová vyrůstala v braniborském Templinu v bývalé Německé demokratické republice. V 70. letech vystudovala fyziku na univerzitě v Lipsku. Později pracovala ve východoberlínské akademii věd.