Moskva žádá USA: Zrušte radar a odzbrojíme

Moskva - V Moskvě dnes skončilo první kolo rusko-amerických rozhovorů o nové dohodě, která by upravila počty strategických jaderných zbraní. Nahradit má smlouvu START 1 z roku 1991. Ta přestane platit v prosinci. Moskva ale zřejmě bude chtít vyměnit jaderné odzbrojování za ukončení plánů Spojených států vystavět ve střední Evropě protiraketový štít.

„Nynější kolo jednání skončilo. My jej hodnotíme jako úspěšné,“ řekl agentuře Interfax vysoce postavený ruský diplomat, který nechtěl být jmenován. Druhé kolo se má podle něj konat od 1. do 3. června v Ženevě.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová je přesvědčena, že jednání dopadnou dobře. „Myslím, že všichni při těchto rozhovorech cítíme odpovědnost před našimi občany a celým světem,“ řekla ruské televizi Věsti-24.

Podle ruského diplomatického zdroje by mohly být první výsledky práce na nové odzbrojovací dohodě předloženy během rusko-amerického summitu, který se má konat v Moskvě počátkem července.

Americký prezident Barack Obama včera prohlásil: „Je absolutně nutné, aby Amerika převzala vedení na práci nejen s našimi ruskými partnery, ale i se zeměmi z celého světa ke snížení a skutečnému odstranění nebezpečí, které představují jaderné zbraně.“ Spojené státy a Rusko přitom disponují největším počtem jaderného arzenálu. 

Nynější rozhovory by měly vést k dohodě, která by měla tyto počty snížit. Dokument má nahradit smlouvu START 1 z roku 1991, jejíž platnost vyprší v prosinci. Jednání na expertní úrovni se zatím odehrávají za zavřenými dveřmi. Zpoza nich ovšem unikla informace, že Moskva podmínila novou domluvu tím, že USA ustoupí od svého plánu postavit ve střední Evropě protiraketový štít. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes zdůraznil, že v rusko-americkém jednání o omezení strategických jaderných zbraní se musí vzít do úvahy plány Washingtonu na výstavbu amerického protiraketového štítu ve střední Evropě. Jinak podle jeho slov není možné dospět k dohodě.

Štít podle USA má ochránit Spojené státy a spojence před hrozbou ze zemí jako je například Írán.

Štít by podle Ruska porušoval strategickou rovnováhu a ohrozil tak ruskou bezpečnost.


„Pokud Američané nadále budou trvat na svém právu mít protiraketový štít (v Evropě), odzbrojování ve strategických zbraních se značně protáhne nebo úplně zastaví,“ nechal se slyšet také předseda zahraničněpolitického výboru ruské Dumy Konstantin Kosačov. 

Podobně se k situaci vyjádřil i ruský tisk. „Moskva chce spojit budoucnost smlouvy START s otázkou rozmístění protiraketového deštníku v Evropě,“ napsal nezávislý list Vremja novostěj. Americký ministr obrany Robert Gates později v této souvislosti prohlásil, že Obamova vláda o plánech na výstavbu protiraketového štítu v Česku a Polsku dosud nerozhodla.

Spojené státy a Rusko jsou země s největším počtem jaderného arzenálu. Na rozhovorech o dokumentu, který by stávající smlouvu nahradil, se počátkem dubna v Londýně domluvili prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv. 

Vydáno pod