Severní Korea otestovala další dvě rakety

Soul - Severní Korea pokračuje v testech, dnes ze svého východního pobřeží zkušebně odpálila dvě rakety krátkého doletu. V pondělí Pchjongjang provedl svůj druhý jaderný test a zkušebně odpálil tři rakety krátkého doletu. Rada bezpečnosti OSN včerejší akce odsoudila. Korea tím podle Rady porušila předchozí rezoluce. Proto se nyní připravuje nová. Americký prezident Barack Obama zároveň v telefonickém rozhovoru ujistil jihokorejského prezidenta o podpoře Spojených států.

Podle agentur dnes Pchjongjang vyzkoušel raketu, která je schopna útočit proti námořním cílům a také raketu země-vzduch. Obě mají asi osmdesátikilometrovou dráhu doletu.

Dnes odpálené rakety by měly dopadnout do Žlutého moře. Test se uskutečnil krátce po pondělní jaderné zkoušce, za niž Severní Koreu odsoudil celý svět. Severní Korea uzavřela pro lodě Žluté moře podél pobřeží provincie Pchjongan.


USA a Jižní Korea v reakci na včerejší a dnešní akce oznámily, že budou zastavovat plavidla, která by mohla převážet zbraně hromadného ničení. To by zřejmě znamenalo ještě větší vyhrocení vztahů, neboť Pchjongjang varoval, že by takový postup považoval za vyhlášení války.

KLDR vlastní od zhruba poloviny 80. let rakety Hwasong-5 a Hwasong-6 s doletem od 320 do 500 kilometrů. Vojenskými aktivitami KLDR se cítí nejvíc ohrožena Jižní Korea. Korejská válka skončila roku 1953 pouze příměřím. Hranici ve Žlutém moři pak vytyčila OSN a námořní incidenty v této oblasti jsou časté.

Rada bezpečnosti jedná o nové rezoluci

Rada bezpečnosti OSN na svém pondělním mimořádném zasedání označila pondělní jaderný test za porušení své rezoluce z roku 2006. Ta byla přijata krátce po prvním jaderném testu provedeném v KLDR v říjnu 2006. Rada bezpečnosti teď začala pracovat na nové rezoluci, která má na pondělní zkoušku reagovat. Spojené státy chtějí ještě tvrdší rezoluci než doposud. Zatím ale není jasné, jestli rezoluci podpoří Čína, či ji právem veta zablokuje.

Za novou rezoluci se postavilo dokonce i Rusko. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova je nevyhnutelné přijmout vůči Severní Koreji tvrdé sankce.

Susan Riceová, stálá zástupkyně USA při OSN:

 „Okamžitě začneme pracovat na nové přísné rezoluci, která bude jasnou odpovědí na porušení stanovených pravidel a mezinárodního práva.“

Proti jadernému zastrašování se konají protesty v jihokorejském Soulu. Aktivisté zapálili portrét Kim Čong-ila a severokorejskou vlajku. „Vyzýváme Spojené státy, Japonsko a Jižní Koreu, aby podnikla tvrdá opatření proti Severní Koreji společně s Organizací spojených národů,“ volal lídr demonstrantů.

K těm, kdo KLDR za test kritizovali, patřil v pondělí i americký prezident Barack Obama. KLDR dnes zveřejnila prohlášení, v němž se konstatuje, že americká vláda pod Obamovým vedením zůstává nepřátelská a že KLDR je plně připravena na jakýkoli americký útok.

Severokorejská reakce

„Je zřejmé, že se v nepřátelské americké politice vůči KLDR nic nezměnilo ani za nové vlády. Náš národ i armáda jsou připraveny k boji proti jakémukoli unáhlenému americkému pokusu o preventivní útok,“ citovala z prohlášení severokorejská agentura KCNA.


Nukleární zkoušku dnes na schůzce v Hanoji odsoudili také ministři zahraničí Evropské unie a asijských zemí sdružených v ASEM (Asijsko-evropské setkání). Jde podle nich o jasné porušení dohod vyplývajících z šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu a příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Šéfové diplomacií vyzvali KLDR, aby další jaderné testy neprováděla a neprodleně se vrátila k šestistranným jednáním.

Vydáno pod