Jednotky USA a Jižní Koreje zvýšily stupeň pohotovosti

Praha - Na Korejském poloostrově dál roste napětí. Jihokorejské a americké jednotky zvýšily stupeň pohotovosti na nejvyšší od roku 2006. Komunistický sever mezitím nepřestává vyhrožovat. Začátkem týdne provedl jadernou zkoušku a odpálil několik raket krátkého doletu. Kvůli kontrolám svých lodí pak hrozí jižnímu sousedovi vojenskou akcí. Severní Korea ve středu pohrozila, že zaútočí na americké a jihokorejské lodě, které by se pokoušely zastavit její plavidla a kontrolovat, zda na nich nejsou zbraně hromadného ničení. Vypověděla rovněž dohodu o příměří z roku 1953, která ukončila korejskou válku.

KLDR podle koreanisty Jaromíra Chlady používá své hrozby především jako odstrašující prostředek a nástroj k vydírání. „Situace není výrazně horší, než byla třeba v roce 1994, kdy zemřel zakladatel severokorejského státu Kim Ir-sen. Eskalace bude do jisté míry pokračovat, ale obě strany vědí, že by nemělo dojít k ničemu zásadnímu,“ uvedl Jaroslav Olša, velvyslanec ČR.

Velení spojených americko-korejských jednotek operujících v oblasti Korejského poloostrova zvýšilo stupeň pohotovosti ze třetího na druhý, který byl naposledy vyhlášen v roce 2006, kdy Pchjongjang provedl první jaderný test. Letectvo bude provádět více hlídek, navýší se počet zpravodajských analytiků a práce zpravodajských služeb se posílí i jinak, řekl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany bez dalších podrobností.