Češi v Bruselu raději k volbám nejdou

Brusel - V nadcházejících eurovolbách se bude volit v sedmadvaceti zemích podle sedmadvaceti různých pravidel. Lidé, kteří trvale žijí v jiném státě, mají právo volit tam podle tamních pravidel. V desetimilionové Belgii se to týká půl milionu cizinců - aby mohli volit, musí se registrovat a vybírat pak z belgických kandidátek. Ačkoli může být symbolické hlasovat o Evropě právě v Bruselu, drtivá většina z nich tuhle možnost nevyužívá.

Cizinci si v předvolebních ulicích Bruselu můžou připadat doslova ztraceni v belgické politice. Noelle Anna O´Sallivanová je ze Severního Irska, teď žije v Bruselu a v centru unie chce také volit do jejího parlamentu. Rozhodla se proto prokousat nabídkou belgických politiků.

V Belgii kandidují hned dva bývalý premiéři - Jean Luc Deheane už v parlamentu je a Guy Verhofstadt tam teprve míří. Za stranu, která jako jedna z mála na cizince v kampani také myslela, slibuje jim angličtinu ve styku s úřady.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Češi v Bruselu raději k volbám ani nejdou, nechtějí vybírat mezi belgickými kandidáty. Některým dokonce volby nahánějí strach. Kdo se totiž jednou registruje jako volič, k urně už dojít musí - účast v Belgii je povinná.