Radnici v gruzínské metropoli zablokovali demonstranti

Tbilisi - Před úřadem starosty v gruzínské metropoli Tbilisi se dnes sešly stovky lidí. Demonstranti zablokovali ulici vedoucí k radnici a nikoho do ní nepustili. Domnívají se, že v úřadě starosty se scházejí zákonodárci, kteří nemohou kvůli protestům jednat v budově parlamentu. Gruzínská opozice už skoro dva měsíce demonstruje za odstoupení prezidenta Michaila Saakašviliho, kterému vyčítá autoritářský styl vládnutí, volební podvody a hlavně špatné vedení loňské srpnové války s Ruskem o Jižní Osetii.

EU a USA vyzývají gruzínskou opozici a vládu, aby ukončily patovou situaci a zahájily jednání o novém programu na oživení demokracie v zemi. Saakašvili po určité době projevil ochotu s opozicí jednat, odmítá ale odstoupit a chce zůstat až do konce mandátu v roce 2013. Opozice žádá jedině rezignaci.

V úterý se má sejít parlament k prvnímu zasedání od vypuknutí protestů. Zasedání bude ale zřejmě odloženo, aby se předešlo srážkám.

V napjaté situaci v regionu uskutečnila Jižní Osetie o víkendu první parlamentní volby od jednostranného vyhlášení své nezávislosti. Gruzie i Evropská unie označily jejich uskutečnění za nelegální a uvedly, že neuznají ani jejich výsledky.