KLDR se chystá odpálit i rakety středního doletu

Soul - Severní Korea se připravuje na odpálení tří nebo čtyř raket středního doletu a nejmodernější severokorejské rakety dlouhého doletu. Oznámila to dnes jihokorejská tisková agentura Jonhap, podle níž by rakety středního doletu měly být vypáleny z Anpjonu na východním pobřeží KLDR. Na kdy KLDR odpálení raket plánuje, agentura neuvedla.

„V Anpjonu je zaznamenáváno množství vozidel naložených mobilními odpalovacími zařízeními,“ citovala agentura nejmenovaného činitele jihokorejské vlády. „Vypadá to, že odpáleny budou nejméně tři rakety.“

Komunistický režim provedl v posledních týdnech několik pokusných startů raket krátkého i středního doletu, údajně také jadernou zkoušku. KLDR zároveň přestala uznávat platnost dohody o příměří, kterou skončil před více než padesáti lety ozbrojený konflikt na Korejském poloostrově. V uplynulých dnech také posílila své ozbrojené složky a provedla útočná cvičení podél svého západního pobřeží, jež by mohla být přípravou na srážky na moři.

Jižní Korea v reakci na to vyslala do oblasti plavidlo s řízenými střelami, aby „zmařila pokusy Severní Koreje o námořní provokace a zničila nepřítele přímo na jevišti v případě provokací“, uvedlo v komuniké jihokorejské námořnictvo.

Jihokorejská loď převáží raketu, která může zasáhnout nepřátelská plavidla ve vzdálenosti 140 kilometrů, má mimo jiné dělo ráže 40 milimetrů i sofistikovaný radarový systém.