Eurovolby v Británii - pomstí se Britové za rybolov?

Grimsby - Řada Britů nemůže Evropské unii zapomenout, že kvůli společné rybářské politice vymizely z britských přístavů lodě. Dřív ostrov produkoval 80 procent evropského úlovku ryb. Dnes kvůli unijním kvótám 20 procent. Rybolov je proto důvodem hořkosti, kterou v Británii k Bruselu cítí. A zřejmě se to projeví i v evropských volbách.

Doky kdysi bývaly plné lodí. „Najednou jich v přístavu kotvilo možná 400. Dnes jich vidíte všehovšudy 6. Celý průmysl šel ke dnu,“ popisuje předseda Asociace obchodníků s rybami v Grimsby Steve Norton.

Podobně se vyjadřuje i kandidát do Evropského parlamentu Godfrey Bloom ze strany UKIP: „Společná rybářská politika je katastrofa. Ročně vyhazujeme zpátky do moře skoro půl milionu tun mrtvých ryb. Žijeme na ostrově, který je čistým dovozcem ryb.“ Proto Bloom jako lék nabízí odchod z unie.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

A mezi voliči by skutečně mohl najít podporu. Právě rybolov je příznačný pro vztah Britů k unii. Zdá se jim zkostnatělá, nesrozumitelná, byrokratická. Prostě není součástí normálního života. Z jednoho průzkumu za druhým vyplývá, že Britové se považují za nejskeptičtější obyvatele Evropy.

Mnozí z nich se totiž necítí Evropany. Krize a zlost na vládnoucí politiky tak nahrává malým stranám. UKIP zabodoval už v minulých eurovolbách. Teď mu odhady slibují 17 procent. Tedy stejně jako labouristům.