Astronaut Feustel je v Česku. Vrátil Písně kosmické

Praha - Už v pátek přicestoval do Česka americký astronaut Andrew Feustel se svou manželkou Indirou, která má české předky. Andrew dnes předal řediteli Astronomického ústavu Akademie věd Petru Heinzelovi výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy, který měl společně s českou vlajkou na palubě raketoplánu Atlantis při květnovém letu k Hubbleovu teleskopu. Heinzel uvedl, že kniha bude uložena v muzeu v astronomickém městečku v Ondřejově.

V programu má pět veřejných vystoupení v astronomickém městečku v Ondřejově, v aule Západočeské univerzity v Plzni, na americké ambasádě v Praze, v planetáriu v Brně a na hradě ve Znojmě. Všechny besedy jsou spojeny s autogramiádou. Zdarma je vstup i pamětní listy, které budou na místě k dispozici.

S Andrewem přicestovala i jeho manželka s českými kořeny. „Můj tatínek pracoval v Akademii věd v Brně a tam se sešel s mojí maminkou. Jmenovala se Alena Pajerová. Pracovala na poště a byla to láska na první pohled. Mám tedy příbuzné v Plzni, ve Znojmě, v Brně a v Praze. Proto také Andrew, když byl požádán, aby vzal něco velice významného pro Čechy, zvolil právě toto,“ prozradila Indira Feustelová.

„Asi bychom také mohli říci, že se Hubbleův teleskop zabývá vesmírem, který neznáme, a ta kniha je o tom, co je asi ve vesmíru. Tady je pojítko mezi otázkou, kterou hledá kniha, a mezi odpovědí, kterou hledá Hubbleův teleskop. Je to také pojítko mezi Čechy a vesmírem,“ vysvětlil Andrew.

Písně kosmické poputují do Ondřejova 

Feustel je spolu s manželkou Indirou na návštěvě Česka už od pátku a zůstane tu do 10. srpna. Nerudovo dílo bude po vesmírné anabázi vystavené na observatoři v Ondřejově. Neruda byl totiž také kmotrem bratří Fričů, kteří ondřejovskou hvězdárnu založili.

Nerudova sbírka z roku 1878 není první českou relikvií ve vesmíru. Červenomodrobílou vlajku měl s sebou na Měsíci v prosinci 1972 americký astronaut Eugene Cernan, jehož předkové pocházejí z jižních Čech a ze slovenských Kysuc. V březnu 1978 měl na svém skafandru československou vlajku také první československý kosmonaut Vladimír Remek, který letěl do vesmíru na palubě sovětské kosmické lodi Sojuz 28.

Andrew Jay Feustel:

- Feustel, rodák z pennsylvánského Lancasteru (25. srpna 1965), je vystudovaným geofyzikem. Absolvoval Purdueovu univerzitu v Indianě a Královskou univerzitu v kanadském Ontariu. Pracoval jako seizmolog či jako geofyzik pro ExxonMobil Exploration Company. Do výcviku astronautů NASA se zapojil v roce 2000. Let Atlantisu byl jeho první vesmírnou misí, při níž třikrát vystoupil do volného prostoru. Oficiálně se stal 494. člověkem na oběžné dráze.

- Feustel byl posledním, kdo se Hubbleova teleskopu dotkl, protože další misi k „oku vesmíru“ americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) již neplánuje. Nahradí jej modernější Webbův teleskop.

- Feustel je ženatý a má dvě děti. Jeho manželka Indira má matku, která pochází z Čech (příbuzní žijí v Brně, Plzni a Znojmě), a indického otce. Astronaut rád opravuje automobily, lyžuje nebo hraje na kytaru. Je členem rockové skupiny Max Q složené z astronautů NASA.