Kennedy - symbol Demokratické strany, ale do Bílého domu to nikdy nedotáhl

Washington - Demokratický senátor Edward Kennedy, který 26. srpna 2009 prohrál boj s rakovinou, byl pravděpodobně politicky nejvíce nadaný člen ambiciózní rodiny Kennedyů. Navzdory tomu se mu však nikdy nepodařilo dobýt Bílý dům, jako to dokázal jeho starší bratr John. Mohl za to děkovat především skandálu, jehož aktérem byl před 40 lety. Ted, jak se mu přezdívalo, tak zůstal „pouze“ senátorem, který to ale dotáhl do pozice třetího nejdéle sloužícího člena amerického Senátu všech dob. Chybět bude zejména prezidentovi Baracku Obamovi, neboť s jeho osobou je spojen i osud reformy amerického zdravotního systému, kterou prosazuje právě Obama.

Mezi léčbami chemoterapií pomáhal právě Kennedy s přípravou předběžného návrhu na reformu zdravotnictví. Pečlivě se také snažil zůstat v kontaktu s Obamovými kolegy, na něž apeloval, aby ze zdravotní reformy prezident učinil svou domácí prioritu. Kennedyho časté absence v Senátu ale zanechaly při prosazování plánů o zdravotnictví výrazné mezery. „Kennedy byl tím hlavním motorem při osobních jednáních a chápal potřebu oboustrannosti,“ vzpomněl na senátora profesor politických studií na Newyorské univerzitě Paul Light. „Debata se nyní zastavila a začíná být zlomyslná. To by Kennedy nikdy nedovolil,“ dodal.
 

Nebezpečný protivník, geniální muž za washingtonskými kulisami, ten, který tahá za nitky. Muž, bez jehož souhlasu se neobejde žádné klíčové rozhodnutí Demokratické strany. To vše charakterizovalo levicově liberálního Edwarda Kennedyho, který měl velké přirozené charisma, uměl dokonale navazovat kontakty s lidmi a měl přirozenou schopnost s nimi promluvit. Zasadil se o přijetí řady zákonů v oblasti lidských práv, proslul jako zastánce rozšíření sociálních opatření ve prospěch chudších spoluobčanů či snahou o vytváření lepších životních podmínek pro lidi v důchodu. 

Prosazoval globální zmrazení jaderných zbraní, odsuzoval vojenskou angažovanost USA v Jižní Americe. Byl jedním z prvních amerických politiků, kteří se osobně seznámili s procesem změn ve střední a východní Evropě - osobně navštívil Polsko (1987) a východní Německo (1989). Patřil k lidem, jejichž hlas si s úctou vyslechl i bývalý demokratický prezident Bill Clinton. 

Lídr prezidentské kampaně JFK se také chtěl stát prezidentem 

Do politiky se Tedy zapojil již v roce 1958 během předvolební kampaně svého staršího sourozence Johna Fitzgeralda, jenž tehdy usiloval o senátorské křeslo. O dva roky později už svému slavnému bratrovi řídil úspěšnou prezidentskou kampaň v západních státech USA. Když pak musel v roce 1962 John kvůli prezidentské funkci odejít ze Senátu, byl jeho následovníkem rodinou vybrán právě Edward. Ted, jak se mu familiárně přezdívalo, volby skutečně vyhrál a v listopadu 1962 poprvé usedl do lavic amerického Senátu. 

Jeho ambice však mířily výš, chtěl dobýt Bílý dům. V Oválné pracovně však nikdy nezasedl, a to zejména kvůli tragické události z 18. července 1969. Tehdy se, údajně opilý, zřítil s automobilem z mostu do moře v zátoce Chappaquiddick, poblíž letoviska Martha's Vineyard na severovýchodě USA. Sám se zachránil, ale jeho spolujezdkyně Mary Jo Kopechneová se utopila. Kennedy policii přivolal až s několikahodinovým zpožděním, později byl za opuštění místa nehody odsouzen ke dvěma měsícům podmíněně. 

O post šéfa Bílého domu se ucházel znovu, a to v roce 1980. Avšak tehdy jej v demokratických primárkách porazil Jimmy Carter. Kennedy se tak musel i napříště spokojit s křeslem senátora za stát Massachusetts, které dokázal v každých volbách obhájit a postupně se tak stal třetím nejdéle sloužícím členem amerického Senátu v jeho historii. Mandátu se nevzdal ani poté, co mu byl zjištěn nádor mozku. 

Z devíti sourozenců Kennedyů zbyla jen Jean 

Dnešním úmrtím Edwarda Kennedyho se pomalu uzavírá zlatá éra slavného rodu Kennedyů. Z původních devíti sourozenců je dnes naživu už pouze Jean, narozená v roce 1928. Sourozenci Kennedyovi jako kdyby přitahovali neštěstí. Edwardův bratr Joe padl ve druhé světové válce v pouhých 29 letech při plnění bojového leteckého úkolu nad kanálem La Manche v roce 1944. Kathleen Kennedyová Cavendishová, čtvrtá z Kennedyových dětí, zahynula v roce 1948 ve 28 letech při letecké nehodě ve Francii. Prezident John zemřel při atentátu v Dallasu roku 1963, bratra Roberta zavraždil atentátník o pět let později. Sám Edward Kennedy po sobě zanechal tři potomky, dva syny a jednu dceru. Jako jediný ze čtyř bratrů zemřel přirozenou smrtí.

Podle odborníků však éra Kennedyů ve skutečnosti nekončí, neboť Kennedyové jsou rozvětvená rodina a jejich jméno má přímo magický účinek. Někteří vzdálení příbuzní se určitě budou snažit politické značky Kennedy někdy v budoucnu využít.

se narodil 22. února 1932 v Bostonu v americkém státě Massachusetts jako nejmladší z devíti dětí byznysmena a velvyslance USA v Londýně Josepha Patricka Kennedyho a Rose Fitzgeraldové. Na Harvardu absolvoval studium historie a správní vědy, právo pak vystudoval na Virginské univerzitě. Krátce působil jako reportér pro International News Service v severní Africe, v letech 1961 až 1963 byl náměstkem prokurátora v okrese Suffolk ve svém rodném státě. V roce 1962 poprvé usedl v americkém Senátu. Mandátu se nevzdal ani poté, co mu byl zjištěn nádor mozku. Po smrti J. F. Kennedyho se chtěl dostat do Bílého domu, nicméně kvůli jeho nehodě, při níž zemřela žena, se jeho šance rozplynuly. Neuspěl ani v roce 1980, kdy jej již v primárkách porazil Jimmy Carter.

Vydáno pod