Plastikové půllitry nám zákazníci nezbaští, varují britští hospodští

Londýn – S plánem na zavedení plastikových půllitrů v hospodách vláda u štamgastů asi nepochodí, varují britští hostinští. Tamní ministerstvo vnitra totiž chce nově navrženými nerozbitnými plastikovými kalíšky nahradit tradiční skleněné pinty na pivo, které leckdy při hospodských rvačkách slouží jako zbraň. V Anglii a Walesu dostane flaškou nebo sklenicí po hlavě denně průměrně 15 lidí, v Británii se průměrně denně vyčepuje téměř 10 milionů litrů (18 milionů pint) piva. Britská vláda se domnívá, že nové sklenicové opatření pomůže snížit kriminalitu.

Sdružení hostinských a pivovarníků British Beer and Pub Association ale žádá, aby používání plastikových sklenic nebylo povinné, protože hosté v restauracích by to považovali za zhoršení kvality poskytované služby. Lít pivo do plastu prostě podle asociace není to pravé ořechové, navíc je prý nevhodné nákladně „přezbrojovat“ nádobí v době, kdy se spousta hospod potýká s hospodářskou recesí. Zároveň by opatření postihlo i podniky, kde se zákazníci zpravidla neperou a kterých je převážná většina.

K tomuto názoru se kloní i designér Nick Verebelyi, který byl pověřen navržením nerozbitné pinty: „Na hospody by se nemělo tlačit, aby přestaly používat sklo, pokud se tam pije bezpečně. Proč by to, proboha, měly dělat?“ Podle Verebelyiho existují dvě možnosti, jak se vypořádat se zadáním britské vlády: buď pokrýt současnou sklenici materiálem, který by zabránil tomu, aby se při rozbití roztříštila, nebo zcela radikálně sklenice změnit - co do tvaru i materiálu.

Verebelyi chápe citový vztah pivařů k tradiční skleněné pintě (nonic), která byla v Británii zavedena v 60. letech. Přiznává, že změny lidé velmi často nesou nelibě, nicméně připomíná, že kdysi se pilo z cínových džbánků a zavedení sklenic také ve své době bylo revoluční.