Němci volí tři regionální parlamenty

Erfurt – Část obyvatel sousedního Německa dnes vyrazí k volebním urnám. Ve třech z 16 spolkových zemí voliči vyberou své zástupce do regionálních parlamentů, zemských sněmů. V západoněmeckém Sársku i ve východoněmeckých zemích Durynsko a Sasko, kde žije dohromady zhruba čtvrtina všech obyvatel dvaaosmdesátimilionového Německa, by měla podle průzkumů i přes hrozící výrazné ztráty pozici nejsilnější strany obhájit Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Dnešní troje regionální volby se konají jen necelý měsíc před celoněmeckými volbami do Spolkového sněmu. Merkelová však dnešní hlasování odmítá vnímat jako test před spolkovými volbami. Její CDU se přitom zřejmě bude muset smířit s tím, že v Sársku a Durynsku přijde o dosavadní většinu, neboť podle předvolebních průzkumů je tam bude volit „jen“ kolem 35 procent voličů.

Očekává se, že ve všech třech zemích by mohla CDU po dnešních volbách vytvořit koalice s liberální FDP. V Sársku a Durynsku však není vyloučená ani spolupráce sociálnědemokratické strany (SPD) s kontroverzní Levicí a Zelenými. V Durynsku a Sasku bude postkomunistickou Levici pravděpodobně volit více lidí než sociální demokracii.

V Sasku, které sousedí s Českou republikou a kde dosud vládla velká koalice křesťanských a sociálních demokratů, by se do regionálního parlamentu mohla znovu dostat krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD). Místní CDU se údajně těší přízni 38 procent voličů.

Jako významnou generálku na spolkové volby vnímá dnešní „supervolební neděli“ SPD, která je největší soupeřkou křesťanských demokratů a současně partnerem v dosluhující spolkové vládě. SPD se zatím marně snaží stáhnout více než desetiprocentní náskok konzervativního bloku (CDU/CSU) v celoněmeckých průzkumech.