Hurikán Jimena míří k Mexiku

Mexiko - Tichomořský hurikán Jimena, který brzy dorazí k mexickým břehům, zesílil v noci na dnešek na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle agentury AFP to oznámila mexická meteorologická služba. Jeho větry dosahují rychlosti 250 kilometrů v hodině, nad Kalifornským poloostrovem, který by měl zasáhnout dnes, by ale měl znovu zeslábnout. Jimena je druhým hurikánem letošní sezony ve východní části Tichomoří. V červnu stejnou oblast zasáhl hurikán Andres, který zaplavil Acapulco a vyžádal si jednoho mrtvého.

Hurikán se nyní nachází 475 kilometrů jihozápadně od letoviska Puerto Vallarta, které leží na západním pobřeží Mexika, a 490 kilometrů od města Los Cabos, kde se měli dnes sejít ekonomové OECD. Ačkoli Jimena nemá toto město v jižním cípu Kalifornského poloostrova zasáhnout naplno, byla schůzka přeložena do metropole Mexika.

Jih poloostrova se už v pondělí potýkal s prudkým deštěm a silným větrem. Úřady začaly preventivně omezovat dopravu na silnicích a nejméně 10.000 rodinám nařídily evakuaci, s níž jim má pomoci armáda.