Rusko chce vědět víc o strategii NATO v Afghánistánu

Moskva – Rusko chce vědět více o strategii NATO v Afghánistánu, žádá proto přístup k vnitřním diskusím Severoatlantické aliance. Oznámil to dnes ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. Rusko chce znát všechny podrobnosti alianční strategie, aby mohlo pomoci v případě neúspěchu NATO.

„Chceme znát vojenskou strategii a vojenské a politické plány pro případ, že by NATO zakusilo naprostý neúspěch,“ řekl Rogozin moskevské rozhlasové stanici Echo. „Budou-li muset odejít jako z Vietnamu, nechají za sebou spoušť a vosí hnízdo a v sousedství bude jen Rusko a naši středoasijští partneři,“ dodal.   

Rusko pomáhá alianci hlavně v tom, že povoluje přes své území transit materiálu pro vojenské jednotky v Afghánistánu. I proto by chtělo vědět víc o strategii NATO v této zemi. „Pomáháme, ale musíme vědět, co se tam děje,“ řekl Rogozin.   

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Toto prohlášení přichází v době, kdy se situace v Afghánistánu zhoršuje. Násilí se stupňuje od té doby, co americký prezident Barack Obama oznámil navýšení jednotek v rámci nové strategie, jejímž cílem je zničit povstalce z Talibanu. 

Brown: Často se ptám, zda děláme dobrou věc 

Nejbližším spojencem Spojených států v Afghánistánu je Velká Británie. Zdejší premiér Gordon Brown ale kvůli účasti britských vojáků na operaci v Afghánistánu čelí kritice, a to i z vlastních řad. 

Britské veřejnosti vadí vysoké ztráty. Od roku 2001, kdy operace začala, zemřelo v Afghánistánu 212 britských vojáků. To kritizuje i pobočník britského ministra obrany Eric Joyce, který včera na svou funkci rezignoval. Podle něj už totiž není možné ospravedlnit ztráty na životech tím, že boj zajistí mír v této zemi, respektive v dalších zemích světa. 

Tím ale argumentuje britský premiér. „Bezpečnější Afghánistán znamená bezpečnější Británii,“ řekl dnes Gordon Brown. Podle něj jsou britské jednotky součástí mezinárodního úsilí a jejich přítomnost v Afghánistánu snižuje hrozbu terorismu v britských ulicích. 

„Často se sám sebe ptám, jestli děláme dobrou věc, když jsme v Afghánistánu, a jestli můžeme ospravedlnit to, že sem do boje posíláme mladé ženy a muže. Moje odpověď ale byla vždy ano,“ prohlásil v dnešním projevu Brown.

Gordon Brown
Zdroj: ČT24