Po rozlomení lodi v Makedonii utonulo 19 turistů

Skopje – Na jezeře Ochrid v Makedonii se potopila výletní loď s víc než 60 lidmi na palubě. Zemřelo 19 lidí, převážně bulharských turistů, několik lidí se zranilo. Neštěstí se stalo asi 300 metrů od břehu, příčinou bylo pravděpodobně přetížení plavidla. Ochridské jezero patří mezi nejznámější turistické destinace v Makedonii.

Loď jménem Ilinden se podle médií rozlomila asi 200 metrů od břehu, vrak se poté velmi rychle potopil. Několik zachráněných utrpělo při nehodě zranění. Podle SNA bylo plavidlo v technicky dobrém stavu, došlo ovšem k jeho přetížení. Plavit se na něm smělo 43 lidí, v době neštěstí bylo na palubě ale 52 pasažérů, uvedla agentura.

Loď, která směřovala z města Ochrid do kláštera svatého Nauma, byla podle DPA stará asi 80 či 90 let. Kvůli zkáze výletní lodi se mimořádně sešla makedonská vláda, která plánuje na neděli vyhlásit státní smutek. Bulharsko do země vyšle speciální letoun, který přiveze zpět do Bulharska přeživší. Podle bulharské ministryně zahraničí Rumjany Želevové je možné očekávat oficiální zprávu o neštěstí nejspíše dnes večer, případně v neděli.

Tektonické Ochridské jezero, jehož třetina náleží Albánii, bylo v roce 1980 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V jezeře žije řada jedinečných živočišných i rostlinných druhů, které se jinde na světě nevyskytují. Na jeho břehu stojí několik pravoslavných klášterů, které jsou vyhledávaným cílem turistů. Město Ochrid bylo v 9. století známé jako centrum slovanské kultury, poznamenala APA.