Generál USA přiznal zraněné civilisty při náletu v Afghánistánu

Kábul - Vrchní velitel spojeneckých armád v Afghánistánu Stanley McChrystal přiznal, že při pátečním náletu proti islámskému hnutí Taliban v severoafghánské provincii Kunduz byli zraněni i civilisté. Nálet, při kterém vybuchly cisterny s palivem, si vyžádal kolem 70 obětí. Některé zdroje hovoří ještě o dalších desítkách mrtvých.

McChrystal byl dnes na obhlídce místa, kde NATO zasáhlo proti ozbrojencům Talibanu. Ti cisterny unesli ze zásobovacího konvoje. Podle místních obyvatel je nicméně mezi mrtvými až polovina místních obyvatel, kteří si přišli z cisteren načerpat palivo.

McChrystal v červenci nařídil omezení náletů ve snaze snížit počet civilních obětí při podobných operacích. Letouny nesmějí spustit palbu, dokud si nejsou jisty, že nemůže být zraněn žádný civilista, nebo pokud nejsou přímo ohroženy. Hlavním cílem je obrana afghánských civilistů, nikoliv dopadení povstalců, řekl generál.

Na místě neměli být civilisté

Důstojnice pro styk s veřejností Christine Sidenstrickerová oznámila, že letouny NATO zaútočily a zničily dvě cisterny poté, co bylo ověřeno, že v oblasti nejsou žádní civilisté. Další mluvčí Severoatlantické aliance uvedl, že důvodem náletu na cisterny je skutečnost, že jsou často používány při sebevražedných útocích.

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid potvrdil, že ozbrojenci nákladní cisterny unesli na silnici z Tádžikistánu, odkud mířily s dodávkou pohonných hmot pro síly NATO v Kábulu. Při přejezdu přes řeku Kunduz prý vozidla uvízla v bahně a islámští bojovníci otevřeli kohouty, aby vypustili palivo a odlehčili tak náklad. Asi 500 vesničanů se vzápětí seběhlo, aby si nabrali pohonné hmoty, a to navzdory varování, že by se mohli stát terčem náletu.

Desítky mrtvých si vyžádal výbuch dvou nákladních cisteren v severoafghánské provincii Kunduz, které se staly terčem náletu sil NATO.
Zdroj: ČT24